Spelskapare varnar för falska Ukrainavideor
Publicerad 2022-11-29
Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har mängder av falska videor spridits som påstås vara från kriget. Nu går en spelutvecklare, vars spel används för att skapa klippen, ut med tips på hur klippen kan avslöjas.
Ett av spelen som förekommit är förstapersonsskjutaren ”Arma 3”, som flitigt används för att sprida desinformation. Spelet från 2013 är skapat av tjeckiska Bohemia Interactive, och en mängd modifikationer av spelet har gjort det populärt då det relativt enkelt går att skapa hyfsat trovärdiga klipp.
”Även om det är smickrande att 'Arma 3' simulerar moderna krig så pass realistiskt, så är vi helt klart inte nöjda med att det kan misstas för riktiga stridsbilder och användas som krigspropaganda”, säger PR-ansvarige Pavel Krizka i ett pressmeddelande.
Ger tips
Enligt honom har spelutvecklarna försökt att flagga falska klipp som lagts upp på de stora videosajterna.
”Men det är väldigt ineffektivt. För varje video som tas ned, så läggs tio nya upp dagligen”, säger Krizka.
Bohemia har en del tips för att avslöja falska klipp. Klippen är ofta lågupplösta, och dessutom skapade genom att datorskärmen är avfilmad, med överdrivna skakningar.
Klippen är ofta tagna i dunkelt ljus eller mörker, utan ljud och innehåller inte människor i rörelse (som är svårt att animera realistiskt). I bland syns till och med delar ur gränssnittet, och videorna kan också innehålla fordon eller utrustning som inte finns i konfliktområdet.
Märkliga moln varningsklocka
Bohemia uppmanar också att hålla utkik efter onaturliga partikeleffekter.
”Även de mest moderna spelen har problem med att på ett naturligt sätt skildra explosioner, rök, eld och damm, så väl som hur de påverkas av förhållanden i miljöerna. Håll speciellt utkik efter små moln som separeras”.
”Arma 3” är inte det enda spelet som använts för att skapa falska klipp. Videor som påstods visa en framgångsrik ukrainsk stridspilot visade sig ha skapats i ”Digital combat simulator”.