Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Amon Amarth tar vikingaskeppet över Atlanten

Publicerad 2013-06-19

Death metal-bandet: ”Vi har byggt ett skepp där borta speciellt för den turnén”

När metalbandet Amon Amarth ville utveckla sin musik ett steg längre styrde man vikingaskeppet mot England och producenten Andy Sneap.

Resultatet blev nya plattan "Deceiver of the gods".

Kopia av ett skepp som vikingar kanske navigerade med hjälp av solstenar.

Säg vikingametal och metalfans tänker nog direkt på Amon Amarth. Säg den termen till bandets sångare Johan Hegg och han ser nästan lite trött ut. På frågan om den är missvisande för att beskriva musiken, är svaret diplomatiskt "Det stör inte mig".

Men hivar man upp ett stort vikingaskepp på scenen och hyr in statister som springer omkring under konserterna och slåss som om det vore rena vikingatiden, och därtill texter om nordisk mytologi, då är väl ändå vikingametal en rätt träffande term?

– För oss är det bara death metal, förklarar han.

Loke i fokus

Den growlande sångaren möter upp timmarna innan det melodiska dödsmetallbandet ska äntra scenen på Sweden Rock Festival för en konsert. Med sig i bagaget har gruppen förutom vikingarekvisitan, även nya plattan "Deceiver of the gods". Det är bandets tionde album sedan debuten 1998 och denna gång är det asaguden Loke som fått huvudrollen.

– Vi hade textidéer om Loke och det utkristalliserades fyra låtar som handlar om Loke på ett eller annat sätt. Då föll det sig naturliga att han var huvudkaraktären, säger Johan Hegg.

För första gången har bandet letat sig utanför Sveriges gränser för att spela in ett album. Efter tre skivor är producenten Jens Bogren och hans studio på Närkeslätten utbytt mot Andy Sneap (Opeth, Kreator, Accept) och dennes dito på den engelska landsbygden.

– När vi bytte producent så var vi ute efter ett mer organiskt ljud, lite mer old school, inte så superproducerat, säger Johan Hegg.

– Jens är en fantastiskt duktig producent, inget snack om saken. Allt han släpper låter förbannat bra. Men ibland låter det lite för perfekt, för kliniskt. Man tappar lite nerv.

Messiah gästar

Några av bandets influenser – Iron Maiden, Slayer och Kreator – har den här gången fått ta mer plats.

– Influenserna har alltid funnits där men någonstans har vi alltid försökt trycka ner dem för att folk inte ska tro att vi rippar band. På senare år har vi upptäckt att även om influenserna syns mer låter det ändå Amon Amarth i slutändan.

Förre Candlemass-sångaren Messiah Marcolin har fått rollen som plattans gästartist och medverkar på låten "Hel". Ett samarbete med honom har varit påtänkt länge men det var först nu som bitarna föll på plats.

– Han kom till studion och bara boom! Han körde in den på en kafferast, hur bra som helst och det lyfte den låten 100 procent. Det var en bra låt innan och nu är den helt fenomenal, säger Johan Hegg.

Under bandets spelning på Sweden Rock fick det stora vikingaskeppet vara med på scenen. Men till den kommande sommarturnén på andra sidan Atlanten ska just det skeppet inte användas.

– Vi har byggt ett skepp där borta speciellt för den turnén.

Johan Hegg om...

...sitt intresse för nordisk mytologi.

– Det började som liten knatte när man lärde sig läsa i skolan. När jag blev äldre läste jag in mig på mytologin med Eddan och så vidare. Men framför allt grundades det när jag läste den danske tecknare Peter Madsens serieböcker "Valhall".

...om bandets framgångar.

– Vi har ju en bra position som band, inget snack om saken. Vi vet redan att vi har lyckats eftersom vi kan leva på det här. Men självklart vi vill vidare. Skulle vi inte vilja det så skulle vi lika gärna kunna lägga ner. Vi vill utvecklas, gå vidare, bygga på bandet och hela tiden skapa ett intresse och nå fler fans. Jag tror att den här skivan har potential har göra det.

...om låtskrivandet

– Vi har alltid resonerat så att om vi inte tror på en låt fullt ut, då jobbar vi inte med den. Vi har aldrig skrivit mer material än vad som kommit på skivan. Det finns ingen anledning att jobba med saker man inte tror på, det är bara bortkastad tid.

...att lämna growlandet för "vanlig" sång"

– Jag ska aldrig säga aldrig. Jag kan tänka mig att göra det om låten kräver det. Om vanlig sång fick låten att lyfta. Vi har ett sätt att tänka musik och som det ser ut just nu har vi inte ens tänkt tanken.

Henrik Larsson/TT Spektra

Följ ämnen i artikeln