– Sverige är ett slakthus

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-14

Mr Beans skapare Richard Curtis om Stieg Larsson-effekten

Han är en av Englands roligaste, skapare av allt från ”Mr Bean” och ”Svarte Orm” till ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Notting Hill”.

Men Richard Curtis formades av en barndom i Sverige. Nu undrar han över vårt lands nya image.

– Vad har hänt? säger Richard Curtis. Ni gick från ABBA till abattoire (slakthus).

Richard Curtis har noterat hur thrillers av Stieg Larsson, Henning Mankell och andra gett Sverige ett nytt rykte. Våldsamt och grymt. Inte det han minns.

Du bodde här som ung. Hur har din barndom i Sverige påverkat dig?

– Ha, det är en rolig fråga. Jag tror att det har gjort mig väldigt intresserad av folk som inte pratar engelska. I ”Fyra bröllop ...” finns brodern till Hugh Grant som talar teckenspråk. I ”Love actually” blir Colin Firth kär i en kvinna som bara pratar portugisiska. Mina systrar brukade prata svenska med varandra i London när vi hade folk hemma så att gästerna inte skulle förstå.

Kommunicera utan ord

– Min nya film heter ”Lost for words” och handlar om en kärlek mellan en engelsman och en kinesisk flicka som inte kan ett ord engelska.

– Och mr Bean handlar förstås om att kommunicera utan ord.

”Skrattade oavbrutet”

Mr Bean ja. Nu kommer Beans samlade verk ut på dvd och Blu-ray.

Kunde mr Bean ha spelats av någon annan än Rowan Atkinson?

– Nej, jag tror inte det. Jag har aldrig sett någon annan komiker som har den sortens självförtroende på scen. Att vara tyst och våga lita på det visuella. Vi gjorde mr Bean-sketcher på scen före tv och folk skrattade oavbrutet i 14 minuter.

Richard Curtis är glad över samarbetet.

– Mina lyckligaste minnen av att arbeta med Rowan är när vi skrev mr Bean-sketcherna. Bara han och jag i ett rum. Två skrivbord, varsitt block och penna.

Blir ni sugna på att göra mer mr Bean?

– Rowan och jag äter middag en gång om året och pratar om olika idéer. Nu lutar det åt att vi ska göra något på scen. Om det blir så kommer vi säkert att skriva någon ny mr Bean. Han är som ett barn i en vuxens kropp.

”Mr Bean som 70”

Richard Curtis tänker en sekund och får ett uppslag.

– Men du! Det är en bra idé. Mr Bean som 70-åring. Då blir man som barn igen. Han kan vara en gnällig gubbe på ett ålderdomshem.