Media granskas i klurig thriller

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-01

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus State of play

Amerikansk thriller av Kevin MacDonald, med Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams m fl.

Bra tv-serier blir inte nödvändigtvis bra långfilmer. Särskilt inte thrillerserier, där komplicerade intriger och stora persongallerier som fått breda ut sig över åtskilliga timmar ska kokas ned till två timmar.

Undantag finns, dock.

Brittiska ”Traffik” (1989), om knarksmuggling i Asien, blev Steven Soderberghs Oscars-vinnande ”Traffic” (2000), med handlingen flyttad till USA och Mexiko.

Och BBC-serien ”Den tredje makten” (2003), en av senare års allra bästa, har nu med mycket lyckat resultat blivit spännande ”State of play”.

Det är ungefär samma historia. London har bytts ut mot Washington. Energiindustrin har blivit vapen- och militärindustrin. Ben Affleck spelar kongressledamoten som undersöker deras verksamhet och därmed utgör ett ekonomiskt hot mot dem. Samtidigt drabbas han av en privat sexskandal. En av dem som då hamnar i moraliska grubblerier är stjärnjournalisten Cal McAffrey (Russell Crowe), som sedan länge inte bara är en god vän till politikern, han har dessutom strulat med dennes fru (Robin Wright-Penn).

Han börjar rota i alla mystiska saker som händer runt politikern, får veta saker han inte är säker på att han vill veta och känner samtidigt pressen från tidningens chefredaktör (Helen Mirren) att komma med ett smaskigt avslöjande...

En klurig historia om hur höjdarna inom politik, industrin och media ­ibland kan vara lite grann av samma skrot och korn. Här förs också intressanta resonemang kring medias roll över huvud taget, bland annat genom att Russell Crowes rollfigur får representera det som ibland kallas ”gammelmedia” och att han får en ung bloggare (Rachel McAdams) som kollega på fallet han bevakar.

Som journalist kan man ju tycka att det lite grann är en film som upprättar min yrkeskårs heder. Cal McAffrey är en sanningssökare och skildringen av hans och kollegornas jobb är mycket trovärdig.

Men framför allt är det en mycket välgjord thriller. En film som både är spännande, välspelad, ständigt överraskande och med en tydlig moral på slutet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln