Glädjetårar efter Sameblods succé
”The Nile Hilton incident” blev juryns favorit – men ”Sameblod” folkets
Uppdaterad 2018-01-23 | Publicerad 2018-01-22
”Nile hilton incident” blev juryns favoritfilm.
Men folkets kärlek togs av ”Sameblod” som fick fyra priser.
På scenen brast det för Amanda Kernell som både regisserat och skrivit manus.
– Det känns som en revansch och en upprättelse, sa hon från scenen
Det var upplagt för ett prisregn för filmen ”Sameblod”, som var nominerad i åtta kategorier på årets Guldbaggengala. Och visst blev det många vinster. Och visst blev det känslosamma ögonblick
Amanda Kernell vann guldbagge för bästa manus. Då brast det för henne på scenen.
– Det finns väldigt många som jag vill tacka för arbetet i den här filmen. Alla som gjort den möjligt. De som är äldre, en del av dem finns inte länge. Och det känns att få berätta den här historien och göra den här filmen, att så många har sett den och nu få det här priset. Det känns som en revansch och en upprättelse som blivit sedda som mindre värda. Så jag vill dela priset med dem. Tack, säger Amanda Kernell.
”Jag är ditt största fan”
Amanda Kernell var även nominerad i kategorin bästa regi, men där gick hon bet för Ruben Östlund vann för sin insats i ”The Square”.
Men det var flera som var nominerade för sina insatser i ”Sameblod”. En av dem var Lene Cecilia Sparrok. Hon gjorde sin skådespelardebut (!) i filmen och den ledde hela vägen till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.
Märkbart tagen intog hon scenen till ljudet av öronbedövande stående ovationer. Med gråten i halsen började hon att hålla sitt tal på sydsamiska.
Sedan gick hon över till svenska, och passade på att hylla sin syster, Mia Erika Sparrok som var nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll.
– Jag vill tacka min familj såklart, och min pojkvän. Jag vill dela den här med dig. Jag är ditt största fan, säger Lene gråtandes till systern Mia Erika Sparrok.
Juryns kärlek vanns dock av "The Nile hilton incident", som vann pris för bästa film.
– Tack juryn för att ni förstod att detta var årets bästa svenska film trots att den utspelar sig i Kairo men på arabiska, sa producenten Kristina Åberg.
”Det är jag väldigt berörd över”
Efter galans slut var det en rörd och tacksam Amanda Kernell som pratade med Nöjesbladet.
– Det känns som att Sameblod har en engagerad publik. Det är jag väldigt berörd över, att den verkar ha berört så många människor, säger hon.
”Sameblod” fick inte mycket biotid när den kom. Men för den sakens skull känner hon sig inte motarbetad av filmbranschen.
– Jag har väl hört det där i så många år, att det är svårt att nå en biopublik i Sverige idag. Jag var kanske inställd på att ta det. Jag har gått runt med den här historien hela mitt liv, och då vill man såklart att folk ska se den och relatera till sina egna liv. Det har mer varit som en överraskning för mig att så många ville se den.
Dubbelt så många Guldbaggar som Ruben Östlund. Hur känns det?
– Det känns fantastiskt med de här guldbaggarna. Jag har hela tiden varit inställd på att komma hit och fira alla som jobbat med den här filmen. Som regissör är man inte bäst på någonting. Man är dirigent, men alla alla kan spela instrumenten. Och vi har haft en fantastisk orkester, säger Amanda Kernell.