Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Utmärkt Fassbender i lite pratig Jobs-film

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-01-22

Seth Rogen som Steve Wozniak och Michael Fassbender som Steve Jobs.

DRAMA Den här filmen sätter igång tankar om begåvning och briljans.

Vi kan börja med motsättningen mellan att vara en skicklig yrkesman, kreativ konstnär – och misslyckad privatperson. Med misslyckad kan vi i Steve Jobs fall mena att man gör sig till ovän med sina närmaste vänner, så jobbig att man får sparken från företaget man skapat och beter sig som ett svin mot kvinnan som fött ens dotter. Ett barn man förnekar.

Men uppenbarligen hade Steve Jobs en stark begåvning i yrkeslivet. Till viss del bestod den i att se det unika i vad andra, som Apple-kollegan Steve Wozniak, skapade. Steve Jobs var en förutseende entreprenör som envist drev andra att göra sitt bästa. Det är en intressant sorts ledarskap som uppenbarligen kan göra skillnad.

Det finns en parallell till filmskapare som George Lucas och Peter Jackson som arbetslett tusentals människor. Där många andra gör viktiga och avörande bidrag, men någon i topp gör det sista urvalet och detaljstyr allt som formar helheten.

Steve Jobs var en av grundarna till persondator­pionjären Apple, tvingades sluta, gjorde några andra satsningar och bads sedan komma tillbaka. Han räddade företaget från konkursens brant till 2000-talets succé. Där avgörande uppfinningar som Iphone och Ipad förändrat hur vi kommunicerar med varandra.

Den här filmen handlar dock inte om detta. Den koncentrerar sig på tre händelser i Steve Jobs karriär. En tidig satsning, fallet från toppen och slutligen 1998 det första steget mot återkomsten.

Här visar filmen mer briljans och begåvning. Michael Fassbender och Kate Winslet är utmärkta i de största rollerna som Steve Jobs och hans medhjälpare Joanna Hoffman. Det är en njutning att följa deras ­sparrande i stressande situationer. Både i jobbet och privatlivet där kvinnan (Katherine Waterston) som fött Steve Jobs barn försöker få honom att erkänna dottern.

Manuset av Aaron Sorkin har mycket dialog. Bitvis pratigt. Det skulle förmodligen kunna spelas som en teaterpjäs, och rör sig mellan få tidpunkter och platser.

Danny Boyle får det att leva även på bioduken. ”Steve Jobs” handlar om en speciell människa men visar beteenden vi alla kan känna igen.

BONUS

SE DEN HÄR OCKSÅ: ”En man som heter Ove” skildrar känslo­starkt en först otrevlig ensamvarg som verkar hata folk, men sedan visar sig ha stort hjärta.

VISSTE DU? Manusförfattaren Aaron Sorkin skrev även ”Vita huset”, ”Presidenten och miss Wade”, ”Moneyball” och ”The social network”.

JUST NU: Kan vi se Michael Fassbender i ”Macbeth”. Han kommer i fem nya filmer under 2016, bland annat nästa ”X-men”.