Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

De stjäl alla nya filmer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-14

Hemligt sällskap bakom fildelningen: Lika svårt att stoppa som terrorismen

De förser en miljon svenskar med piratkopierade filmer varje år.

I kvällens ”Uppdrag granskning kultur” berättar medlemmar ur den så kallade ”Scenen” för första gången om den superhemliga organisationen.

– Det är som en sport, säger en man som förklaring till varför han bryter mot upphovsrättslagen.

Förra veckan slog polisen i fjorton länder till mot fildelare i vad som beskrivs som den största, koordinerade razzian mot den olagliga piratindustrin hittills. Bara i Sverige omhändertog polisen datorer och servrar på sju olika ställen.

Mer specifikt var razzian ännu ett slag i det ständigt pågående kriget mot det globala fildelningsnätverket ”Scenen” – en löst sammanhållen grupp av människor som gjort det till en tävling att vara först med att piratkopiera de senaste filmerna och tv-serierna.

”En tävling”

Det som en miljon svenskar sedan laddar ner från sajter som Pirate Bay kommer ursprungligen från detta hemlighetsfulla sällskap.

I kvällens ”Uppdrag granskning kultur” på SVT lyckas reportern Sofia Benholm få två svenska medlemmar i ”Scenen” att ta bladet från munnen.

– Det är som en sport, det är en tävling, säger ”Siteop”, en man vars dagliga jobb är inom it-branschen.

– Folk har väl bilden av datornörden som spelar tv-spel och dricker Jolt Cola hela dagarna. Men de är högt uppsatta med it- eller datajobb inom säkerhetsbranschen.

Dömt att misslyckas

Vilka är dina källor?

– Filmbolag, produktionsbolag, distributörer och butiker. De största filmbolagen i världen, säger ”Siteop”.

Enligt honom är kriget mot piratindustrin dömt att misslyckas.

– Det är samma sak som att säga ”vad krävs för att stoppa terrorismen”. Det är för löst sammanhållet i grupperingen. Det är inte tre personer som sitter och styr allting, alla har samma roll och det dyker upp nytt folk hela tiden som har samma intresse.

”Väldigt svårt”

Till Nöjesbladet bekräftar professor Ulf Bernitz, expert på upphovsrättsfrågor, ”Siteops” dystra prognos.

– Tekniken ligger ofta före lagstiftningen, och de här personerna ligger ofta före polisen. Arbetet att stoppa dem skulle kunna prioriteras

hårdare, men det är väldigt svårt, säger han.