Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

Deltagarna om kaoset på ”Race across the world”: ”Sjukt tufft”

Larmen inifrån • Förändringarna • Kaspersen: Erbjöds psykologhjälp

Publicerad 2024-08-28 19.30

Anställda larmade om extrema arbetsförhållanden under Kanal 5:s nya satsning.

Nu berättar deltagarna om sina upplevelser av inspelningen av ”Race across the world”.

– Det var jättejättetufft innan informationen nådde fram till produktionen, säger Eva Röse.

Under 42 dagar skulle svenska kändisar ta sig 11 000 kilometer över en hel kontinent via ett gäng okända checkpoints – utan att flyga, använda sina telefoner eller betalkort och med en extremt begränsad budget.

Men under inspelningen av Kanal 5:s nya satsning ”Race across the world” larmade flera anställda om extremt långa arbetsdagar med knappt någon sömn, något som även deltagarna märkte av.

Programledaren Kristin Kaspersen tillsammans de alla deltagare.

– Det var en väldigt tuff produktion. Det märkte man jättemycket. Både för oss, men kanske framförallt för dem som jobbade bakom kamerorna, säger Carl Hedin, 33, som var i lag med Emil Henrohn, 27.

Hur märkte ni det?

– Man märkte att folk var trötta och att folk saknade energi och att det var väldigt mycket arbetsbörda.

Carl Hedin och Emil Henrohn.

Blev det någon skillnad efter larmen?

– Det gjordes absolut förändringar, men det var väl många som fortfarande var trötta och även om förändringarna kanske kom, så kom de för sent. Vi hoppas att det kan bli skillnad och att den här produktionen kan vara en ögonöppnare så att det kan bli bättre förhållanden i framtiden.

Karin och Eva Röse

”Fanns ingen skillnad på oss eller på teamet”

Även Eva Röse, 50, som var med i programmet tillsammans med sin syster Karin Röse, 52, upplevde inspelningen som tuff.

– Vi var ju också anställda, det fanns ingen skillnad på oss eller på teamet gällande timmar per dygn eftersom teamet reste med oss, så vi satt alla på samma buss. Vi alla hade extremt stor förståelse för varandra och det var jätte, jättetufft innan informationen nådde fram till produktionen, säger hon.

Svenska ”Race across the world”.

Systrarna berättar att de inte kunde kontakta produktionsbolaget ITV eftersom de inte hade tillgång till sina telefoner, men att de ”höjde rösten” när de träffade på dem under programmets gång.

– När det väl började larmas så tog det ju ett tag och då var ju alla ganska trötta. Men så fort de förstod vad problemet var så försökte de ju ändra om resrutt, försöka korta sträckorna, men vi var redan på gång. Vi hade redan två sömnlösa veckor i kroppen.

Eva Röse

Funderade ni på att avbryta någon gång?

– Varenda dag, säger Eva och fortsätter:

– Eftersom det här inte har gjorts i Sverige förut så tror jag att varken produktion, deltagare eller team kunde förstå hur det skulle bli. Men jag tror att alla första säsonger, oavsett program, kommer med ganska mycket barnsjukdomar och det får man ju ha förståelse för. Jag förutsätter dock att branschen tar till sig av kritiken så att detta inte ska upprepas och det ska finnas riktlinjer för liknande produktioner.

Kristin Kaspersen

Kaspersen: Alla visste att det skulle bli tufft

Programledare för programmet är Kristin Kaspersen, 54, som tycker att produktionen gjorde allt de kunde för att förbättra de anställdas arbetsförhållanden under inspelningens gång.

– Det var svårt att se när det gjordes förändringar för att man var så trött och då ser man inte heller alla förändringar som görs. Så jag kan förstå att de tyckte det var jobbigt, jag tycker det var bra att de sa ifrån men sedan får man vara öppen med att se vad som är rimligt klara av att ändra under vägens gång.

Kristin Kaspersen leder svenska ”Race across the world”.

Hon säger att alla anställda har blivit intervjuade efteråt och har erbjudits att få träffa en psykolog.

– Alla visste att det skulle bli ett sjukt tufft jobb. Någon sa ’Det här kommer att bli så jobbigt, så att tänk er det jobbigaste så kommer det att bli ännu jobbigare’ men sedan var det ju ingen som kunde föreställa sig att det kunde bli så. Det var ju ingens mening.

Kristin Kaspersen

Förbjöd nattbussar och införde pauser

Enligt flera av deltagarna förbjöd produktionsbolagen bland annat nattbussar som transportmedel, för att teamen skulle få sova. De anställda ska också ha fått kortade arbetspass och varit tvungna att ta ett visst antal pauser under dagen.

Clara Herngren.

Clara och Felix Herngren.

– Det var ju väldigt långa arbetsdagar, för dem och för oss. Det var ju tufft. Men produktionen agerade verkligen på det och tog till sig av det och försökte förändra, det är min uppfattning, säger Clara Herngren, 51, som var i lag med Felix Herngren, 57.

Peter Magnusson.

Peter Magnusson och Lotta Blomqvist

– Det var ett superjobbigt program, jobbig inspelning, men när jag ser tillbaka på det nu tycker jag att det också var jävligt kul, säger Peter Magnusson, 49, som var i lag med sin mamma Lotta Magnusson Blomquist.

Lotta Blomqvist och Peter Magnusson

ANNONS