Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Dramatens vd om turbulensen efter Josefin Nilsson-dokumentären

Krismöte på teatern efter mötet med kulturminister Amanda Lind

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-03-27

Dokumentären om Josefin Nilssons liv har rört upp mångas känslor.

På onsdagsmorgonen intervjuades Dramatens vd Eirik Stubø i P1-morgon:

– Det var helt rätt beslut att ställa in föreställningarna, säger han.

Det var i helgen som en manifestation hölls utanför Dramaten i Stockholm med anledning av dokumentären om sångerskan Josefin Nilssons liv.

Josefin Nilsson dog den 29 februari 2016. I fredags skulle hon ha fyllt 50 år. Samma dag släpptes dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” på SVT Play.

I den berättar bland andra systern Marie Nilsson Lind, om hur Josefin blev psykiskt och fysiskt misshandlad av sin dåvarande pojkvän på 90-talet.

Mannen, som senare dömdes för att ha misshandlat och hotat Josefin Nilsson, är verksam på Dramaten och på tisdagen tog teatern beslut om att ställa in två av hans föreställningar.

”Rätt att ställa in”

På onsdagsmorgonen uttalade sig Dramatens vd Eirik Stubø i P1-morgon. Han inledde med att säga att dokumentären är ett skakande dokument som gjort starkt intryck.

– Det är många som har berörts av detta och det finns en intern oro bland de anställda som vi även hittar bland vår publik. Vi är lika berörda internt som extern, säger Eirik Stubø, och tillägger att Dramaten mötts av stark kritik och väldigt starka känslor på sociala medier.

Vidare säger Stubø att det kändes helt rätt att ställa in föreställningarna med mannen.

– Det var en samlad bedömning. Bland annat av hänsyn till alla som jobbar på Dramaten. Det kändes helt rätt att göra det då, det var ett beslut som pressade sig fram. Det var svårt att spela en föreställning när fokus ligger på annat än innehållet, säger han i radioprogrammet.

På frågan varför man valt att agera nu – trots att mannen dömdes för drygt 20 år sedan – säger Eirik Stubø att det nu helt enkelt var för känslosamt att genomföra föreställningarna.

– Det är en fråga som går utanför juridiska eller moraliska funderingar huruvida en person har dömts och sonat ett straff ska kunna arbeta på en scen eller inte. Det är en annan fråga men just där och då upplevdes det som ett rätt beslut. Det var för känslosamt och påfrestande för medarbetare att genomföra just då, säger Eirik Stubø i P1-morgon.

”Man ska kunna återvända”

På frågan om det finns ett dilemma mellan att ha personer på scen som begått våld i nära relationer svarar Eirik Stubø att det absolut finns, men att man måste kunna sona sitt brott.

– Principen med att sona ett brott är att man ska kunna återvända till samhälle och kunna göra sitt arbete. Jag förstår att det är komplicerat att man ska applådera dessa människor men jag tycker det är en väldigt svår avvägning och jag tror inte det finns ett svar på det.

På frågan hur Dramaten hanterar situationer med anställda som begått brott svarar Eirik Stubø att det finns handlingsplaner och att man har nolltolerans för våld och trakasserier.

– Med facit i hand kan det se ut som att vi inte lever upp till detta men det gör vi. Det har och pågår ett gediget arbete med arbetsmiljö- och jämlikhetsfrågor och utbildning mot trakasserier hos oss. Ett arbete som intensifieras enormt efter hösten 2017 och MeToo.

Dramaten kommer hålla krismöte

Stubø säger att man även haft konkreta samtal med personer där det rapporterats om trakasserier eller aggressivt beteende, och att han bedömer att det skett en förändring.

På torsdag kommer ett krismöte att hållas för personalen om teaterns agerande, efter att Dramatens styrelse bland annat haft ett möte med kulturminister Amanda Lind på tisdagen.

– Vi kommer att prata om den situation som vi befinner oss i just nu, hur vi gemensamt ska ta oss igenom detta och vad kommer att hända framöver, säger Stubø avslutningsvis.