Äntligen en kändis med en falukorv
Nya ”Här är ditt kylskåp” är som ett kändis-SM i statusmat och medvetenhet
Publicerad 2024-11-13 18.46
TV-KRÖNIKA 1992 hade Dr Alban mjölk, tomatpuré och senap i kylen.
2024 har kändisarna bullat upp med löjrom, signalkräftor, lokal lammstek, egenplockad svamp och frukt och italienska charkdelikatesser.
Och det tog orimliga elva avsnitt för Tareq Taylor att hitta en helt vanlig svensk falukorv.
Det var en gång ett matlagningsprogram som sändes i SVT första gången under åren 1992-1993 och gick ut på att en programledare tog med sig en kock hem till en kändis som inte riktigt visste vad som var i görningen.
Kocken skulle sedan sno ihop en trerättersmeny utifrån det han hittade i kylen, frysen och skafferiet. Vilket ofta innebar att han fick koka soppa på en spik.
Det mest klassiska avsnittet utspelade sig hemma hos Dr Alban, som på den tiden sålde massor av skivor men ändå huserade i en minimal lägenhet på Söder i Stockholm, där kylskåpet i det mikroskopiska, knapphändigt utrustade köket innehöll tre saker:
Lättmjölk, tomatpuré och Slotts senap.
Sedan satt de där vid det deprimerande köksbordet, Alban, kocken Jan Boris-Möller och programledaren Carolina Norén, och åt Knorrs minestronesoppa med muffinsbitar, och stekta krossade tomater med bitar av knäckebröd, utan någon större fanfar.
Och även hos övriga kändisar hölls det hela enkelt. Hos Lili och Susie blev det till exempel hänt i veckan-rester med makaroner på toppen och kalorisnål crème fraiche-dressing på flaska. Hos Kikki Danielsson hittades ett paket fryst fisk som kompletterades med Kalles kaviar och en tärning fiskbuljong.
Och få hem såg ut som något ur ett inredningsmagasin.
Men saker och ting förändras, och när Kanal 5 och Max nu har skakat liv i formatet, med Tareq Taylor som kock och programledare i ett, är 90-talets oprententiösa hållning som bortblåst.
”Här är ditt kylskåp” har blivit ett barn av sin ängsliga tid.
Värdarna är väl förberedda på vad som väntar. Hemmen är (i de flesta fall) dyra och redo att visas upp. Och i köken pågår numera något sorts kändis-SM i medvetenhet.
Mat och hälsa har ju blivit tydliga statusmarkörer, och här är det ingen som vill framstå som en simpel falukorvskramare som varken har koll på kalorier eller kolesterol, och inte har en aning om var grisen de tänker sätta i sig föddes någonstans.
Nej, här har det varit svart trumpetsvamp, närproducerad njurtapp, signalkräftor, Kalixlöjrom, sex olika grillar, dadlar, Cajun creole garlic butter, majskyckling, pumpafrön, kantareller, lammrygg, kalkonklubba, lokalt fångad öring, prosciutto, pecorino, parmesan, manchego och ”egengjord rub” på längden och tvären.
Och kulmen nåddes hos Gert Wingårdh, som bland annat langade fram färska räkor (samt räkskal i frysen till fond), ägg från eget hönshus, calamares, piri piri, plommon från egna träd, kantareller och karljohanssvamp ”från skogen” – och en lammstek.
Dessutom inte vilken lammstek som helst utan en lokal lammstek, vilket naturligtvis påpekades så att ingen skulle få för sig något annat.
Bara ett fåtal personer, som Sofia Wistam och Anis Don Demina, har haft ett lite mer avslappnat förhållningssätt till uppgiften. Och först i det elfte programmet kom till slut småbarnspappan Robin Bengtsson som en frälsare, med både falukorv, blodpudding och kebabpizza från gårdagen i kylen och folkliga insikter som att ”Allt man rullar i bacon blir gott”.
Men på det stora hela verkar det ha införts spöstraff på halvfabrikat, orenoverade kök och ostar som inte kommer från Medelhavsområdet.
Och med all respekt för Taylors insats – han går som vanligt rätt genom rutan – kan man ju fråga sig hur stor ”utmaning” det egentligen är för en kock av hans kaliber att trolla fram en förrätt, en varmrätt och en efterrätt hos folk som har plockat med sig hela Östermalms Saluhall hem.