Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Filip Hammars jakt på bedragarna – har satt ihop ett specialteam

Uppdaterad 2019-08-07 | Publicerad 2019-07-08

Bedragare lurar svenskar på pengar via Facebook – med hjälp av svenska kändisars namn och ansikten som de kapat.

En av personerna som drabbats hårdast av detta är Filip Hammar – som nu satt ihop ett eget team i jakt på bedragarna. Det rapporterar nyhetssajten Breakit.

De flesta har nog sett dem vid det här laget: De fejkade annonsartiklarna på Facebook med kändisar som förklarar att det går att tjäna väldigt snabba och stora pengar på kryptovalutor.

Kända profiler som journalisten Fredrik Strage, H&M:s storägare Stefan Persson och författaren Camilla Läckberg har alla fått sina namn och ansikten kapade i den här typen av bluffannonser.

Men värst drabbad är sannolikt medieprofilen Filip Hammar. I maj fullkomligen bombarderades svenska Facebook-användare med falska annonser, den ena värre än den andra.

– Det är som en råttinvasion på Facebook med bilder på mig, sa Filip Hammar till Aftonbladet.

”Spårat en del av sajterna”

I slutet av maj gick polisen i Bergslagen ut med en varning. Tre personer hade anmält att de blivit blåsta på pengar efter att ha klickat på en artikel som ser ut att komma från DN, Expressen eller Aftonbladet.

Nu rapporterar Breakit, som granskat bluffarna och själva låtit sig luras i jakten på bedragarna, att Filip Hammar satt ihop ett eget team för att få stopp på bedrägerierna.

Tanken är att teamet ska samla in bevis, spår och ledtrådar. Det uppger Magnus Löfgren, som är it-ansvarig på Filip Hammars produktionsbolag Nexiko, och som deltar i arbetet.

– Vi har låtit jurister göra en bra utredning, så vi kompletterar anmälan med information. Vi har också spårat en del av sajterna till vissa servrar, säger Magnus Löfgren. 

Han berättar att han har gott hopp om att polisen nu kommer att utreda ärendet ordentligt. 

– Nu har vi skickat så mycket material att jag tror att de inte kommer att lägga ned utredningen.

Facebook: ”Väldigt, väldigt allvarligt”

Polisen utreder just nu ärendet, men vill inte berätta hur det går just nu.

"Ärendet utreds så i nuläget lämnar vi inte ut några uppgifter", skriver Eva Sahlström, polisens utredare, i ett mejl till Breakit. 

Enligt Facebooks nordiske kommunikationschefen Peter Münster har Facebook fortfarande ”arbete kvar att göra” för att hålla den här typen av material och ”missbruk" borta från plattformen.

– Vi tar detta väldigt, väldigt allvarligt och investerar mycket pengar för att hantera det. Men vi är inte framme än, säger han.

Nyhetssajten Breakit lät sig luras av bluffarna och lyckades få till ett möte med en av dem.


PODD: Så utnyttjar bedragarna svenska kändisar – för att komma åt dina pengar

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur bedragare använder sig av svenska kändisar för att lura dig på pengar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen


PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

FLER TECH- OCH EKONOMINYHETER FRÅN BREAKIT

Exklusivt: Hör Breakits samtal med Facebook-bedragarna
”Regissören Josef Fares succé som entreprenör – vinst på 173 miljoner”
”Norrlänningarnas succé – kränger burgare för 200 miljoner: ”De säger att det inte håller”