Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Cissi von der Esch: En livslång uppgift att respektera sig själv

Berättar om psykisk ohälsa i nya kampanjen ”Du är inte ensam”

Publicerad 2022-06-29

”Du är sämst.” ”Du är ful också.” ”Alla har ju tröttnat på dig.”

Cissi von der Esch säger de nedvärderande orden till sig själv i en ny kampanjfilm mot psykisk ohälsa.

– Första steget till att må bättre är att våga säga hur man mår, säger hon.

För Cissi von der Esch var det självklart att ställa upp i den nya kampanjen om psykisk hälsa, ”Du är inte ensam”.

Redan 2014 medverkade hon i regissören Paul Jerndals och Aftonbladets kampanj #otillräcklig som belyste samma frågor. När Jerndal frågade om hon också ville medverka i kortfilmen ”Mirrors” som han gör för den ideella föreningen 29k:s räkning sa hon ja direkt.

– Jag har ju skrivit två barnböcker, ”Fislandet” och ”Paketlandet” och de handlar faktiskt också om psykisk ohälsa, det har varit lite omedvetet ett sätt att belysa att annorlunda kan vara något bra, och att man inte ska känna skam för sina egenheter och vara snäll mot sig själv. Så jag har använt att jag själv har mått dåligt i det jag tar mig för kreativt och när jag skriver blir det en direktkanal att försöka hjälpa andra i de här ämnena. Inte minst barn och unga.

I kampanjen sätter Cissi von der Esch ord på sina egna destruktiva tankar: ”Du är sämst.” ”Du är ful också.” ”Du är helt jävla värdelös.” ”Alla har ju tröttnat på dig.”

– Det blev en rätt stark upplevelse att få filma det. Jag kände mig lite förlöst efteråt. Det är så himla häftigt när man börjar öppna sig och dela de här känslorna och tankarna i en trygg miljö. Första steget till att må bättre är att våga säga hur man mår. Jag har arbetat med mina tankar länge och mår ju väldigt bra idag, men det kommer alltid svackor då det är svårt att känna att man verkligen älskar sig själv. Det är en livslång uppgift att acceptera och respektera sig själv och bli sin egen bästa kompis.

När har du själv mått som sämst?

– Det är inget specifikt tillfälle som jag vill gå in på, men i största allmänhet är man inte alltid på topp. Som jag också säger i filmen så avskyr jag att skådespela som mig själv. Jag jobbar som skådespelare och älskar det, men jag håller inte på och skådespelar som mig själv, det tar för mycket av min energi. Jag vill kunna vara precis den jag är och det är inte alltid en glad lax. Jag vill kunna vara hela mig själv, som också innefattar att vara sårbar, tyst, lågmäld. Det är något jag har fått jobba med.

– Jag tror att alla skulle må bra av att bara våga öppna upp och säga som det är. Bara det förlöser. Det handlar om att våga vara mänsklig.

Vad vill du säga till de som ser den här kampanjen och läser våra artiklar?

– För det första att du är inte ensam. Och att inte känna skam för att du känner dig annorlunda eller mår dåligt. För när man väljer att berätta för andra så blir det en möjlighet att bli sedd och bekräftad och då mår man också bättre. Det är väldigt lätt att känna sig ensam i de här känslorna och därför är det viktigt att våga öppna sig i en trygg miljö med någon som man litar på, där tror jag att en app som 29k kan hjälpa.