Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Influencern säsongade i Magaluf: Tvångsfylla och invägning på jobbet

Uppmaningen till unga tjejer • ”Skulle inte accepteras i dag”

Uppdaterad 19.40 | Publicerad 17.56

Tvångsfylla på jobbet, invägning för att inte gå upp i vikt och krav på att ”vara snygg”.

Så beskriver influencern Johanna Öholm arbetssituationen för säsongare på en bar i Magaluf för tio år sedan.

– Det var en jättesjuk miljö, säger hon.

Många har blivit upprörda och förbluffade över influencern Johanna Öholms, 30, upplevelse av att jobba på en svensk bar i Magaluf för över tio år sedan.

I två Tiktok-klipp berättar Öholm om hur det var att ”säsonga” i svenskparadiset som 19-åring. Influencern säger att arbetsgivaren hade ”flera krav som aldrig hade fungerat i dagens samhälle”.

Några av kraven var:

För att bli anställd behövde chefen tycka att man var snygg. Ansågs någon vara ”ful” fick man inte jobbet, säger Öholm.

Om man som kvinnlig medarbetare gick upp i vikt kunde man få sparken. Arbetsgivaren hade ”invägning” varje vecka. ”Om nån av tjejerna gick upp i vikt så fick man sparken och så tog de in en ny tjej”, menar influencern.

Personalen tvingades vara fulla på jobbet. Influencern berättar att hon däckade på jobbet flera gånger för att hon var så berusad.

Johanna Öholm berättar om arbetsförhållanden på en bar i Magaluf för tio år sedan.

”Var en jättesjuk miljö”

För Aftonbladet berättar Johanna Öholm mer om sina erfarenheter från tiden i Magaluf.

– Det var en jättesjuk miljö och jag hade inte skickat mitt barn till att jobba på ett sådant ställe, absolut inte. Det var ju så många år sedan och en helt annan tid, det var så annorlunda mot vad jag antar att det är i dag, säger hon.

Influencern började jobba på baren år 2013. Det var kort efter att hon tagit studenten som hon likt många andra ungdomar bestämde sig för att åka utomlands för värme, fest och jobb. Magaluf är fortfarande en populär jobb- och semesterort för svenskar. I staden finns en så kallad ”skandinavisk bargata” med restauranger, klubbar och barer.

– Jag åkte ner och gick på barskola i tre veckor och sedan kände jag att jag inte ville åka hem så då började jag jobba i bar, säger Johanna Öholm.

Influencern blev snabbt varse om de strikta reglerna på arbetsplatsen och medarbetarna blev ständigt påminda om vad som gällde för att man skulle få jobba kvar.

– Jag reagerade ganska starkt men jag var en av få som faktiskt sa ifrån. Jag hade fått jobberbjudanden på andra barer också så jag kände mig inte så rädd om jobbet. Men många av mina kollegor grät var och varannan dag.

Johanna Öholm var 19 år när hon reste till Magaluf för att säsonga.

Skötte hela jobbet – fast dyngrak

Influencern berättar att man som anställd inledde sitt arbetspass med att ta shots och dricka sprit. De anställda skulle vara berusade lagom till att baren öppnade.

Om man inte hade varit ”tillräcklig full” kunde arbetsgivaren peka ut en och säga att ”om ni ska vara nyktra får ni ta ledigt”, menar Öholm.

– Man skulle ha koll på hela kassan, växelpengar och kontanter samt hälla upp drinkar. Sköta hela jobbet – fast dyngrak. Vi som var i baren skulle typ vara mer fulla än gästerna och underhålla dem.

Under möten med personalen var det också mycket fokus på de kvinnliga medarbetarnas vikt.

– De sa: ”Ska ni jobba här så ska ni inte gå upp i vikt” och sedan så var det de där invägningarna.

Öholm berättar att hon själv vägrade väga sig.

– Jag kom undan det. Men jag hade också en lite högre roll så jag tror det var därför.

Vidare menar Öholm att de anställda utsattes för maktmissbruk av chefer.

– Man kunde få skäll för ingenting och många blev förnedrade. Men personligen var jag nog ganska skonad men jag påverkades ju mycket av att se hur alla andra blev behandlade och jag blev också dåligt behandlad många gånger.

Det var också stor press på de manliga bararbetarna, bland annat om att de skulle vara vältränade, enligt Johanna Öholm.

”Jag åkte ner och gick på barskola i tre veckor och sedan kände jag att jag inte ville åka hem så då började jag jobba i bar”, säger Johanna Öholm.

Bokade snabbt flygbiljett hem: ”Vad gör jag?”

Influencern berättar att hon jobbade på utan att tänka så noga. Det var som att hamna i en bubbla som till slut sprack.

– En dag mitt i sommaren vaknade jag upp och tänkte ”Vad gör jag?”. Då ringde jag mamma som bokade en flygbiljett hem till mig typ sex timmar senare.

– I dag när vi lever i ett helt annat typ av samhälle tycker jag att det är sjukt att se tillbaka på. Men det är ingenting som har skadat mig i livet eller något som jag har fått men av.

Baren har lagts ner: ”Tiden går framåt”

Baren som Öholm jobbade på finns inte längre kvar utan har lagts ner.

– Tiden går ju framåt och jag tror inte att det skulle accepteras i dag, säger hon.

Öholm berättar att hon trots allt inte ångrar att hon reste ner till Magaluf. Hon vill understryka att det också fanns roliga aspekter med att säsonga och hon träffade vänner för livet. Influencern hade dock aldrig gjort om en sådan resa.

– Om jag hade varit som jag är i dag så hade jag inte gjort det över huvud taget. Därför tror jag att det är viktigt att prata om. När man är en ung tjej så känns det som att man ofta går med på mycket mer än vad man gör när man blir äldre.

”Vi som var i baren skulle typ vara mer fulla än gästerna och underhålla dem”, säger Johanna Öholm om barjobbet i Magaluf för tio år sedan.

Har du några tips och råd till unga som vill säsonga i dag?

– Gör din grej. Tycker du att det är kul så är det klart att du ska åka ner. Det är jättekul att säsonga men glöm inte bort ditt värde och att våga säga ifrån. För hur kul du än har så är det inte värt att bli nedvärderad, förnedrad eller göra saker som inte känns okej.

Hur har dina följarna reagerat på din berättelse?

– Många tappar ju hakan samtidigt som många inte är förvånade. Det är väldigt många tjejer som har skrivit och tackat mig för att jag har gått ut med det här.

– De kanske har varit på intervju eller ska börja jobba och har valt att sedan inte åka ner tack vare det. Jag vet som sagt inte hur det ser ut i dag men ska man åka ner ska man nog vara beredd på att våga säga nej.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln