Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Anne Lundberg om rädslan för att leda ”Antikrundan”: Var ju jätteläskigt

Nu är SVT-succén inne på 32:a säsongen

Publicerad 2021-01-28

SVT-profilen Anne Lundberg.

Hon leder ”Antikrundan”. Och ”Antikmagasinet”. Och snart ”Husdrömmar”.

Det är mycket Anne Lundberg i tv-rutan nu.

– Det är det, jag ber om ursäkt, säger hon och skrattar.

Nu behöver förstås inte Anne Lundberg, 54, be om ursäkt för någonting.

Sedan åratal tillbaka är hon en av svensk tv:s bästa och populäraste programledare. Utsågs till Årets bästa programledare och vann tv-priset Kristallen för det åren 2008, 2010 och 2011. Har varit ”Sommar”-pratare, lett Nobelfesten, vunnit ”På spåret” och lett massor av andra tv-program förutom de hon nu håller i.

Inne på 32:a säsongen

”Antikrundan” på torsdagskvällar lockar alltid runt 1,5 miljoner tittare. Är nu inne på sin 32:a säsong. Anne tog över programledarjobbet 2001. ”Antikmagasinet” går direkt efteråt i Kunskapskanalen, där det har cirka 100 000 tittare. De flesta ser det dock på SVT Play. Medan ”Husdrömmar”, där Anne och stjärnarkitekten Gert Wingårdh följer vad som händer när folk förverkligar sina husdrömmar, också har en väldigt bred och stor publik. Nya säsongen startar måndag 1 februari.

Anne Lundberg har bland annat varit programledare i ”Antikrundan”.

Anne Lundberg försäkrar att hon inte håller på att jobba ihjäl sig.

– ”Antikrundan” och ”Antikmagasinet” är inspelade och färdiga sedan länge. Att de sänds parallellt nu finns det en tanke bakom. Det ena är brett, folkligt, lättsamt, lustfyllt, en folkfest. Det andra är en spinoff och fördjupning. Det är nördigt. Som i säsongsstarten, där vi bara pratade om 1970-talsmöbler. Då hade vi med Mikael Jepson från The Ark, som samlar på det. Eller förra veckan, om sex och erotik i konsten och vad det har betytt för konsten.

– ”Husdrömmar” däremot håller vi fortfarande på och filmar. Ibland jobbar vi med de programmen nästan ända fram till sändning.

”Väldigt stora skor att fylla”

Nu är du ju ”Antikrundan” för de flesta. Kan du minnas hur det kändes när du blev erbjuden att ta över programmet?

– Åh, det var ju så länge sedan… men jag blev väldigt glad. Jag hade ju inte varit programledare utan jobbat som reporter hos Sverker Olofsson på ”Plus”, på Rapport och varit med om att starta ”Uppdrag granskning”.

– Det var ju jätteläskigt på det sättet att Jesper Aspegren hade lett ”Antikrundan” med den äran. Det var väldigt stora skor att fylla. Man blir alltid jämförd och han var ju en av de där stora rävarna som hade varsitt SVT-program. Han, Harald Treutiger och Ingvar Oldsberg. Men det var ju inte så att jag petade honom, han valde att säga upp sig för att bli vd på ett auktionsföretag. Det tog några år innan jag blev varm i kläderna, innan jag kände att ”det här är min hemmaarena”.

Drömmen: att bli rik

– Men egentligen är det ju experterna som är programledarna. 80 procent av programmet är experternas möten med besökarna och föremålen. Jag gör på- och avannonser, lite reportage och hemma-hos och så pratar jag med människor i kön, jag är bra på att få folk att bli bra framför kameran.

Nygift Anne Lundberg tycker att det är en härlig känsla att ha träffat den stora kärleken på äldre dar.

Där har ju Anne Lundberg både rätt och fel.

Rätt, så till vida att experternas utlåtanden är en väldigt viktig del av programmet. Hon förtydligar:

– Det finns många orsaker till programmets popularitet. Det är roligt, underhållande och folkbildande. Det är Sverige när det är som vackrast på sommaren. Folk är glada, de köar, har med sig fika i kön, de blir sedan glatt överraskade eller besvikna när de kommer fram. Men allt överskuggas av drömmen om ”tipsvinsten”. Det är en av de stora drivkrafterna. Drömmen som säger tänk-om-jag-har-någonting-hemma-som-är-värt-jättemycket-pengar.

Coronasäker inspelning

Anne har fel när hon underskattar sin egen betydelse. Det är först efter lite tjat från min sida hon erkänner att jodå, det händer ju ofta att folk kommer fram och säger vänliga saker och/eller har kloka åsikter om saker i ”Antikrundan”. Även om man för nästa säsong planerar för coronasäkra inspelningar i sommar i Luleå, Gävle, Grums, Håbo, Kungsbacka och Ystad, insåg man snabbt att årets säsong måste bli annorlunda. Under coronapandemin gick det inte att ha tusentals människor som köade för att få sina prylar värderade.

– Vi slog ihop geniknölarna, producenten Pernilla Månsson Colt och projektledaren Urika Midinger, och kom fram till att om berget inte kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget. För en gångs skull får vi låta experterna komma hem till människorna. Och så har vi ju i SVT:s arkiv 31 år av fantastiska värderingar, glada överraskningar, stora besvikelser, förfalskningar och annat, det är klart vi måste följa upp något av det. Har de ökat eller minskat i värde? Blev de sålda och vad fick de då för dem?

Tjugo år med ”Antikrundan” har förstås förändrat Anne Lundbergs liv. Hon säger att hon aldrig känt sig så allmänbildad som efter att hon började med programmet. Att någon kunskap hon till exempel fått om olika möbelstilar, nog kan ha bidragit till en eller annan poäng när hon och Johan Wester vann ”På spåret” 2007. Att det underförstått nog har bidragit till hur det ser ut i hennes eget hem, en stor lärarbostad vid en skola, som hon köpte billigt för tjugo år sedan.

– Man kan fylla ett hem med Ikea-möbler, det är tråkigt. Eller med antikviteter, det är också tråkigt. Det är när man blandar det ärvda, det man fyndar på loppis, det antika och gamla som har en själ och det som kommer från Ikea, som möblemanget säger en del om dig själv.

Har ett ex av Lundells första bok

Förra veckans ”Antikrundan” handlade om prylar som har en proveniens. Ett finare ord för härkomst, ursprung, uppkomst eller historia.

Har du något sådant hemma själv?

– Jag har lite kopparkittlar från mitten av 1800-talet som kommer från min farmors pappas bryggeri. Därför betyder de mycket för mig, även om koppar i sig inte är värt så mycket pengar.

Anne Lundberg i ”Antikrundan”.

Och – så har hon ett exemplar av Ulf Lundells första bok, utgiven innan generationsromanen ”Jack” 1976.

Diktsamlingen ”Modus Vivendi, Molngrabb!” är mytomspunnen. Gavs ut 1972 och är en enda lång dikt i stencilbokform. Lundell ritade själv omslaget. Den trycktes i hundra exemplar. Ett 50-60-tal såldes för några tior styck. Lundell själv lär ha ett enda exemplar kvar. För fyra år sedan såldes ett exemplar på Stockholms Auktionsverk för 4 800 kronor.

”Är normalt ingen samlartyp”

År 2006 trycktes en ny utgåva. Dock bara i 500 exemplar. Det är en sådan Anne Lundberg har.

– Jag gillar ju Ulf Lundell. Jag är normalt ingen samlartyp. Har en oljemålning av Ulf Lundell, inte flera.

– Jag kom över boken genom Inger Johanson-Thor, som då var ”Antikrundans” bokexpert. Hon kände förläggaren, jag tiggde att hon skulle hjälpa mig att få ett exemplar, jag tror den kostade 200-250 kronor.

– Inte så att jag lyssnar på Lundell dagligen, men jag tycker han är en av få renässansmänniskor vi har i Sverige, han både skriver, målar och gör musik på en ganska hög nivå.

– Han skrev precis då som han gör nu ibland i ”Vardagar”-böckerna, smala spalter i mitten av sidan. Jag är väldigt glad över den boken, det är en häftig proveniens för mig.


Anne Lundberg om…

… ”Landgång”, som hon ledde åren 2006-2017 i olika varianter:
– Ett av mina absoluta favoritprogram. Det var fantastiskt att åka på de stora haven med skeppskocken German Zamudio. Även de reseprogram som följde i mer sluten miljö, en cirkus eller ett kloster med nunnor, var roliga att göra. Och säsongen med Paul Svensson blev också jättefin. När vi inte fick göra fler avsnitt, gjorde vi andra program ihop i stället.

… ”Himlen kan vänta” och ”30 liv i veckan”, två betydligt mer allvarliga programserier från förr:
– Jag kommer ju från samhällsjournalistiken och har alltid haft ett ben i den allvarligare tv-världen. Program om livet och hälsan, det blev viktiga program för mig, med den erfarenhet jag själv har i bagaget. Livet är både sött och salt.

… varför hon alltid varit trogen SVT:
– Förr i världen fick jag en del erbjudanden från andra kanaler, men inte de senaste åren. Jag är 54 år och väldigt förknippad med SVT som jag älskar, jag tror inte jag är så het på frilansmarknaden. Och jag brinner verkligen för public service.

… hur hon haft det under corona:
– Jag har varit lyckligt lottad. Varken jag själv eller någon i min familj har blivit smittad. Jag träffar min mamma som är 81 år ganska mycket och hjälper henne att handla. Corona har verkligen förändrat våra liv. Jag är normalt väldigt social, älskar att ha middagar och träffa folk.

… hur det går med distansäktenskapet med maken Allan, som hon gifte sig med i fjol på ön Paros i Grekland:
– Bra. Det är mysigt att få längta efter varandra. Men nu under pandemin har han som många jobbat hemifrån. Han är ingenjör, projektledare för nybygget Hagastaden i Stockholm och har bott mycket här i Skåne. När jag ibland jobbar i Stockholm bor jag hos honom på Södermalm.