Paul Verhoeven chockar med film om sex i nunnekloster
Publicerad 2021-07-12
CANNES. Han lurade Sharon Stone att sära på benen för en klassisk scen i ”Basic instinct”.
82 år gammal fortsätter regissören Paul Verhoeven att provocera. Nya ”Benedetta” är smockfull av vålds- och sexscener – trots att den utspelas i ett nunnekloster.
– Jag är aldrig medvetet ute efter att provocera. Det här är en hbtq-film, säger han.
Sedan skrattar Paul Verhoeven. Han är rätt nöjd med att ha gjort vad åtminstone vad han kallar en hbtq-film, som utspelas knappt 400 år innan begreppet började användas.
– Vi har gjort framsteg, folk har inte längre lika mycket fördomar om folk av samma kön som älskar varandra, men vi är inte där ännu, till hundra procent.
Redan Verhoevens första filmer hemma i Nederländerna med en ung Rutger Hauer (1944-2019) retade folk för sin frispråkighet och när Hollywood bjöd in honom fortsatte han glatt att frossa i vålds- och sexscener. ”Kött och blod”, ”RoboCop”, ”Total recall”, ”Showgirls”, ”Black book” och senast ”Elle” som gjorde skandalsuccé här i Cannes. En film där Isabelle Huppert spelar ett våldtäktsoffer som sedan undersöker sin sexualitet genom att bli ihop med förövaren. Alla filmerna har väckt mycket uppmärksamhet.
Men inget som ”Basic instinct” (1992), den erotiska thrillern där Paul Verhoeven övertalade Sharon Stone att filma en scen utan trosor för att de skulle blänka i kameran. I den färdiga filmen får vi dock se mer av hennes mest privata delar än vad hon hade tänkt sig. Hon blev, förstås, sur, men har inte förnekat att det var det ögonblicket som kanske gav henne en framgångsrik karriär.
”Benedetta” lär nog framför allt reta folk i katolska länder som tar sin religion på allvar.
Förlagan är en bok om vad som faktiskt påstås ha hänt i ett nunnekloster i 1600-talets Italien. Syster Beneditta Carlini (Virginie Efira) hade sexuella och våldsamma visioner och drömmar om möten med Jesus. Hon hade ett förhållande med en annan nunna (Dahne Patakia). Hon påstods genom handlingar ha förhindrat pesten att drabba de som bodde på orten. Men kyrkans högsta dömde Benedetta till att brännas på bål.
Det frossas i vålds- och sexscener. En liten Jungfru Maria-staty används som dildo av kärleksparet. Inget lämnas till fantasin för åskådarna.
– När jag läste boken, mer en historisk studie än en roman, blev jag förvånad över att ingen verkar ha vetat om att lesbisk kärlek ens existerade då. Och det förbjöds omedelbart när nunnorna blev avslöjade, säger Verhoeven.
Båda skådespelerskorna var medvetna om hur mycket nakna kärleks- och sexscener det skulle vara i filmen.
– Med Paul som regissör var jag aldrig orolig för dem. Och så fick Viriginie och jag omedelbart bra kontakt med varandra, säger Dahne Patakia.
Den nederländska regissören hävdar att han var religiös i ungdomen och att han faktiskt har planer på en annorlunda film om Jesus, som han är övertygad har existerat. Men att folk blivit upprörda över hans filmer har han ingen förståelse för.
– Våld och sex är en del av våra liv. Att en del av mina filmer handlar om bi- och homosexuella… tja, det finns ju många som är det.