Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

The Beast kusligt lik Donald Trump

På fredag svär Donald Trump presidenteden i Washington.

Förfärad? Förtvivlad?

Den som har läst tecknade serien ”Transmetropolitan” är åtminstone inte förvånad.

Läsaren befinner sig någonstans i framtiden, i en stad utan namn.

Den kallas bara för The City.

Det är en hemsk tid och plats.

USA har blivit en militärisk polisstat under ledning av den auktoritära presidenten The Beast. Och The City är landets mörka hjärta.

Medborgarna försöker över-leva i en värld som styrs av cyniska politiker och pervers konsumtion. I The City kan människor skriva upp barnprostitution och kannibalism på sina shoppingl-istor. Den starkes rätt råder. Adolf Hitler och Nazityskland är erotik. Människor som modifierat sina kroppar med hjälp av dna från utomjordingar lever i ghetton. Och det är bara början.

Huvudpersonen i ”Transmetropolitan” heter Spider Jerusalem. Yrke? Frilansjournalist. Annars är han mest ett professionellt och misantropiskt rövhål.

Enligt författaren Warren Ellis och illustratören Darick Robertson är deras antihjälte en hyllning till den radikala gonzojournalisten Hunter S Thompson. Spider Jerusalem är också en sorts tecknad föregångare till alla förfärliga män som publiken lärde sig att älska i tv-serierna ”Sopranos” och ”Breaking bad”.

I fjol nämndes ”Transmetropolitan” flitigt i utländsk media tack vare det amerikanska presidentvalet. Seriens sittande president The Beast är på många sätt kusligt lik Donald Trump. En makthungrig, hänsynslös och arrogant populist som är mer intresserad av sin egen spegelbild än av politik.

Budskapet på The Beasts val-affischer hade även kunnat stå på Trumps röda keps: ”Hårda jobb, starka män”. Och precis som Trump stöttas The Beast av nazister.

Att västerländska demokratier förvandlas till auktoritära regimer är ett vanligt tema i tecknade serier och science fiction.

I klassikern ”V för Vendetta”, serien som gjort mer för Guy Fawkes-masker än ”Occupy Wall Street”-rörelsen, målade Warren Ellis brittiske landsman och kollega Alan Moore till exempel upp England som en järnhård diktator. Men det som tidigare var fantasi och fiktion börjar snarare kännas som profetior.

”Transmetropolitan” firar 20-årsjubileum i år och har obegripligt nog aldrig filmatiserats. Det är fortfarande en hemlighet för fans som läser och älskar tecknade serier. Samtidigt har Warren Ellis våldsamma satir aldrig varit mer aktuell än nu.

Fredagen den 20 januari blir en dokusåpakändis och miljardär den 45:e presidenten i USA.
Han heter Donald Duck, förlåt, Donald Trump.

Men i ”Transmetropolitan” hade hans andliga föregångare förmodligen ett mer passande namn: The Beast.

Följ ämnen i artikeln