Dödsolyckan som inte får hända igen
”Backa, snälla, backa.”
Bilderna av hur en förtvivlad Eddie Vedder håller huvudet i händerna och vädjar publiken om att försöka backa försvinner inte.
Olyckan finns ständigt i bakhuvudet på varje konsert eller festival, men den återvänder med ännu större styrka vart femte år:
2005, 2010, 2020.
Nio personer, varav tre svenskar, klämdes ihjäl under Pearl Jams spelning i Roskilde för 20 år sedan. De var mellan 17 och 26 år gamla.
Olyckan är den skandinaviska festivalscenens Altamont – inget blev sig riktigt likt efteråt.
Vädret var inte optimalt den 30 juni år 2000 framför Roskildefestivalens största scen, Orange stage. Det hade regnat, marken var lerig och när Pearl Jam började spela halv elva på kvällen hade temperaturen sjunkit till elva grader.
När över 50 000 människor stod tätt ihop skapade deras kroppstemperaturer en dimma över området. Det var halt och svårt att se.
Många pressade sig därför framåt. Trycket gjorde att åskådarna ramlade omkull och staplades på varandra.
Dödsfallen har jagat Pearl Jam i 20 år
Konserten avbröts och började om tre gånger innan den stoppades. Pearl Jam förstod själva inte allvaret förrän de såg att ungdomarna som lyftes över kravallstaketet var blå av syrebrist.
Hur publiken beter sig under konserter ökar risken för skador och olyckor. Men i ett reportage av journalisten Maggie Strömberg i magasinet Novell för tio år sedan sa publiksäkerhetskonsulten Paul Wertheimer:
”Att säga att de nio unga männen dog av syrebrist, som Roskildefestivalen gör på sin hemsida, är patetiskt. De dog på grund av brister i säkerhetsorganisationen.”
Säkerhetsinspektörerna hos Roskilde kommun hade varnat för att publiktrycket framför scenen kunde orsaka dödsolyckor redan 1996 och 1997.
Under Pearl Jams spelning var direktiven oklara för när konsert skulle stoppas. Viktig medicinsk utrustning saknades i anslutning till scenen. Räddningstjänsten tog för lång tid på sig. Den scenansvariga stod på baksidan och pratade i telefon.
Dödsfallen har jagat Pearl Jam i 20 år. I bandets karriär kommer det alltid att finnas ett ”före” och ett ”efter”.
Låten ”Love boat captain” på albumet ”Riot act” från 2002 handlar om offren i Roskilde: ”Lost nine friends we’ll never know, two years ago today.”
Det kändes som att 14 431 knappt vågade andas
Eddie Vedder har sedan dess lagt till åren som har gått i texten när de spelar låten live.
När gruppen gjorde sin första konsert i Sverige efter olyckan på Globen i Stockholm 2011 fanns föräldrarna till en av de omkomna svenskarna i publiken. Eddie Vedder tillägnade ”Just breathe” till dem. Det kändes som att 14 431 knappt vågade andas.
I veckan skrev gitarristen Stone Gossard ett öppet brev på bandets hemsida där han minns olyckan och vad den betytt för honom och Pearl Jam. Han kallar den för ”vår värsta mardröm”.
I dag är varenda konsert och festival ett minne av Roskildefestivalen år 2000. Säkerheten är skärpt överallt. Avgränsningar och barriärer gör att publiken inte kan packas lika tätt som under Pearl Jams konsert.
Men det finns inte heller något evenemang som är hundra procent säkert.
I så fall skulle varenda konsert ske utan publik.
Eller, som nu, inte alls.