Regissören om ”Knutby”: Tar religion på allvar
Goran Kapetanovic om nya TV4-serien
Publicerad 2021-10-29
Det är inte själva mordet och mordförsöket som står i första rummet i den nya tv-serien om Knutbydramat – snarare religion och psykologin bakom.
– Jag ville gå djupare, säger seriens regissör Goran Kapetanovic.
”Knutby” har premiär på C More på söndag. Dramaserien i sex delar bygger på Jonas Bonniers roman ”Knutby”, som är en fiktiv skildring av det dödliga drama som utspelades i en sluten frikyrkoförsamling i ett litet samhälle för snart 20 år sedan.
I huvudrollerna som barnflickan, ”Kristi brud” och pastorn ses skådespelarna Alba August, Aliette Opheim och Einar Bredefeldt. Goran Kapetanovic tycker att de tillsammans har skapat en annorlunda skildring av händelserna som ledde fram till våldsdåden.
– Det här är ingen krimgrej, man vet ju vad som har hänt. Jag ville gå djupare och förstå hur det här kunde hända och varför de här personerna handlade som de gjorde. Vi ville visa psykologin bakom själva händelsen, säger han.
”Stor kärlek till Gud”
I serien tar man huvudpersonernas kristna tro på allvar, säger Goran Kapetanovic.
– Dels av respekt för offren, men också för att inte trampa på det här med religion. Sedan gillar jag också att göra ett ordentligt statement och inte något mittemellan. Det här är karaktärer med stor kärlek till Gud. Jag ville visa hur man kan få så mycket kraft av det, men också hur det kan spela mycket på rädsla och att det inte är något som man kan ta sig ur hur som helst.
Producenten Johannes Åhlund tycker att skildringen av tro och lydnad förstärks av seriens visuella berättande.
– Det finns något förföriskt med religion och det har vi försökt att visa, att det är något härligt, ljust och varmt. Det är svar på svåra frågor och det är en gemenskap tillsammans med likasinnade. Man kan ju inte blunda för att det finns något som lockar i det, säger Åhlund.
”Försökt att inte peka ut”
Serien gör inga anspråk på att vara en verklighetstrogen skildring av Knutbydramat och precis som i romanen har rollfigurerna fått andra namn än i verkligheten. Samtidigt råder det inga tvivel om vilka personer det handlar om. Johannes Åhlund säger sig vara beredd på synpunkter på hur man handskats med historien.
– Det är självklart något som vi har diskuterat mycket. Man ska komma ihåg att problemet för de här människorna uppstod på grund av händelserna och inte av serien. Men vi har självklart så långt det gått försökt att inte peka ut någon. Vi är också ointresserade av de mer polistekniska detaljerna. Det här handlar om gruppdynamiken, säger han.
Goran Kapetanovic håller med.
– Det känns ändå mer rättvist än många andra spekulationer kring händelserna, säger han.