”Det skulle jag aldrig äta på julbordet”
Publicerad 2015-12-24
Så äter Lundgren och Haag i jul
De har ätit det mesta i ”Historieätarna”.
Men när det kommer till julbordet finns det en gräns - även för Lotta Lundgren.
– Köttbullar och prinskorvar är jag inte intresserad av, säger hon till Nöjesbladet.
Tusen år på 24 dagar.
I ”Tusen år till julafton” har Lotta Lundgren och Erik Haag rest genom svensk historia.
Och de landar mitt i vårt traditionella julbord.
– I dag tittar vi på när olika saker kommit in på julbordet, jag tror att man kan få stöd i sitt eget julfirande genom att titta på julkalendern, säger producenten Karin af Klintberg.
Lotta Lundgren har ett närmast rituellt förhållande till julmaten.
– Att äta den där maten så som den en gång har serverats är att ta kontakt med det förflutna, att ta samma smak i mun som mina släktingar hade för 700 år sedan på julafton.
Är det något på julbordet du inte äter?
– Jag undviker allt som tillkommit efter 1910, säger hon och skrattar.
Vadå?
– Köttbullar och prinskorvar är jag inte intresserad av. Inte rödbetssallad heller, det är 70-talsmat. Då levde jag ju, så jag behöver inte ta kontakt med 70-talet på det viset. Jag tycker att det är flottare att gå några generationer längre bak, säger Lotta Lundgren.
Firar kvinnliga frigörelsen – med korv
Parhästen Erik Haag tackar dock varken nej till köttbullar eller prinskorv.
– Jag som gillar det kan äta dem och tänka att jag firar den kvinnliga frigörelsen. Man kan nämligen berätta historien om den av kvinnans frigörelse genom att titta på julbordet och tänka ”nu finns det de här köttbullarna från Scan och prinskorvar som är gjorda i fabrik”. Det är bara för att vi inte har en kvinna som är hemma och jobbar heltid i köket och hackar saker. Hon är ute och jobbar, därför är det förproducerade charkuterier på julbordet.
Lotta Lundgren sticker in:
– Det är fint av dig Erik.