Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Pelle Magnestam är mannen bakom maskerna i TV4-succén

Designern om arbetet med dräkterna i ”Masked singer”: ”Tar ett par månader”

Publicerad 2024-03-22

WIRA BRUK. Både panel och publik älskar dem – de roliga, ståtliga, fantasifulla och fluffiga dräkterna i Masked singer.

Mannen bakom maskerna är designern Pelle Magnestam.

– Jag har designat 48 dräkter nu, säger han.

De gamla smedjorna ligger på rad i den i den pittoreska hantverksbyn från 1630-talet, här var smederna hovleverantörer och smidde vapen till kronan. Här finns också Pelle Magnestams ateljé. Utanför fönstret forsar Wiraån fram, i år med extra tryck som gör att den svämmar över sina bräddar. Här går det att upptäcka änder, bäver och utter.

Inne i den minst sagt svala ateljén syns spåren efter hans projekt. På golvet tar ett nytt projekt form, på en bänk sitter ett bergatroll från förra årets julkalender, på en hylla ligger gigantiska ägg och på väggen hänger isvargens mask från den första säsongen av ”Masked singer” – den som Victoria Silvstedt gömde sig bakom för tre år sedan.

Pelle Magnestam i dörren till den stora smedjan på bruket.

”Jag slänger ut några roliga idéer”

Hur går det till när du skapar dina masker?

– Oftast är

castendeltagarna inte helt klar när jag börjar jobba. Så jag slänger ut några roliga idéer tillsammans med producenten Ellinor Aldal och vi skrattar och jämför idéerna med tidigare år. Vilken kombination av dräkter som funkar bäst, vilka som är roliga, gulliga, mäktiga eller läskiga. Att vi har en bredd på dem.

– Sedan gör jag flera blyertsskisser till varje kategori som vi bläddrar i sen.

En förlaga till älgen som blev Kungen förra året. Bakom masken fanns alpine skidåkaren André Myhrer.

Det knäppaste kan komma från barn

Det brukar bli runt 20 skisser varje år, åtta sållas bort så att tolv återstår till programmet. Något stopp för fantasin finns inte. Ni kommer väl ihåg T-rex och forskaren från förra året, Karusellen från 2022 och Godismaskinen från 2021 till exempel.

– De allra knäppaste kommer jag själv inte på, det kan komma från någons barn. Så jag tänker: Hur 17 gör vi en godisautomat som en dräkt? Man ska ändå fatta direkt man ser den att det är en godismaskin. Jag blev väldigt nöjd med den.

– När det börjar bli klart vilka kändisar som ska vara med börjar de kombinera dem med dräkterna. Då kommer också detaljerna in, någon som varit med på Nobelfesten kan få en hög hatt, någon med koppling till USA en amerikansk flagga och så vidare. Då gör vi ändringar och börjar färgsätta, att de olika dräkterna har sin egen färgkod. Och sedan börjar processen med att bygga dräkterna.

Bergatrollet är Pelles favoritdräkt i år.

Magnestam: ”En armé av duktiga tillverkare”

Pelle Magnestam säger att han har ”en armé av duktiga tillverkare”.

– Från början byggde jag mycket själv, nu  är jag bara med som bollplank och konsult under tiden. Jag skulle säga att det är Sveriges bästa tillverkare som hjälpt mig bygga, allt från monsterbyggare från Göteborg till kostymdesigner från Stockholm.

Hur många bygger varje dräkt?

– Det brukar vara tre per figur, jag plus två andra. Ibland är det fler. Totalt är vi åtta, nio personer. Det brukar ta ett par månader från skiss till färdig dräkt.

Finns det någon idé du ännu inte kunnat genomförs, men som du drömmer om att göra?

– Jag skulle vilja göra något flygande väsen, som kan flyga på scen. Något som man direkt ser att, aha, det där är en trollslända. Men det kräver en stor apparat runt det – det kan vara lite lurigt att sätta någon i den.

Vem vill inte ha en sådan här lekstuga? Den här byggde Pelle Magnestam till sin dotter.

Precis intill åkanten har Pelle Magnestam byggt ett hus till fåglar som behöver lite skydd och vila.