Adam Lundgren odlade jättemustasch – för krigsfilmen: ”Visste inte att jag hade det i mig”

Inspelningen av norska succéfilmen: ”Ett helvete”

Publicerad 2024-06-12

Norrmännen älskar sina historier om andra världskriget.

”Konvojen” har en svensk – Adam Lundgren, 38 – i en av de viktiga rollerna, som maskingevärsskytt ombord på ett lastfartyg som jagas av tyska krigsfartyg, ubåtar och flygplan.

– Jag fick testa att skjuta några dagar innan inspelningen. Den är tung som satan, den där kanonen, väger säkert 100 kilo, säger han.

Våra nordiska grannländer Finland, Danmark och Norge drabbades alla under andra världskriget på ett helt annat sätt än neutrala Sverige.

Därför är det väl inte så konstigt att det i alla länderna har gjorts filmer som skildrar händelserna ur olika synvinklar. I Norge har filmer som ”Max Manus”, ”Den största förbrytelsen”, ”Kungens val”, ”Den 12:e mannen”, ”Guldtransporten” och ”Kampen om Narvik” lockat storpublik till biograferna. Senaste filmen är ”Konvojen”, som har Sverige-premiär i dag. Sågs av cirka 300 000 i Norge.

Adam Lundgren som svenske skytten.

Filmen utspelas 1942. Tyskland invaderar Sovjetunionen. Hitlers krigsmaskin tycks vara ostoppbar. De allierade ingår förbund med Sovjetunionen och bestämmer sig för att stödja dem med vapen. En konvoj med 35 fraktskepp med krigsmaterial gör en farlig resa från Norge till Murmansk och Archangelsk. De flesta ombord på skeppen är civila. Filmen ”Konvojen” följer ett av dessa lastfartyg när allt blir som mest kritiskt, när det brittiska flygunderstödet plötsligt dras tillbaka.

Anders Baasmo som kapten Skar.

Fick rollen för många år sedan

Anders Baasmo och Tobias Santelmann spelar fartygets kapten respektive styrman. Båda känner den svenska publiken igen från succéserien ”Exit”. De båda kommer inte alltid överens om hur de ska hantera det faktum att de tvingas fortsätta färden utan brittiskt flygunderstöd.

Adam Lundgren är fartygets maskingevärsskytt. En viktig roll ombord.

– Jag gjorde en selftape för flera år sedan. Det var andra producenter och en annan regissör då. Jag tror jag fick rollen redan då, sedan kom det in en ny regissör och nya producenter och då fick jag komma och provfilma med Jon Ranes som spelar min assistent vid maskingeväret, säger Adam när vi talas vid på telefon. Han är mitt uppe i förberedelserna för nästa filminspelning.

– Vi spelade in ”Konvojen” i fjol. Sedan skyndade de på produktionen för det fanns ett biofönster i december. Filmen har gått bra, det är kul.

Henrik (Martin Dahlsbakken), regissören, hade som mål att göra en lite annorlunda krigsfilm. Ibland kan de vara väldigt storslagna och hollywoodska, han ville göra något mer skitigt och nervigt. Inte lika bombastiskt. Allt utspelas ju ombord på den här båten.

Adam Lundgren.

Succén med Håkan-filmen: ”Jag möter 14-åringar som har sett den”

Varför är din rollfigur Johan med på båten som enda svensk?

– Han är en av få som är där frivilligt. Han har dåligt samvete och skuldkänslor för att hans familj har varit inblandad i tyskarnas affärer, familjen sålde trä till tyskarna. Johan är inte baserad på någon riktig person, som en del av de andra i filmen. I manus stod det att han var från Falkenberg, men jag ville göra en göteborgare…

Det är ju från Göteborg som Adam Lundgren kommer. Det är där han pluggade på Högskolan för scen och musik åren 2009-2012. Och även fast han gjort ett 50-tal film- och tv-roller och spelat Hamlet på Dramaten i Stockholm, så är hans mest ikoniska roll väldigt förknippad med Göteborg:

Den som Håkan Hellströms alter ego Pål i Måns Mårlinds och Björn Steins ”Känn ingen sorg” (2013).

– Det är med den filmen som med Håkans musik, nya generationer upptäcker den hela tiden. Sådana som inte ens var födda när Håkan slog igenom. Först hittar de musiken, sedan hittar de till filmen, jag möter 14-åringar som har sett den.

Håkan Hellström och Adam Lundgren i Cannes 2013.

Gigantiska mustaschen: ”Vad fan är det?”

Fast det är inte helt säkert att de som ser ”Konvojen” vid en första blick känner igen Adam Lundgren. Hans rollfigur har en gigantisk mustasch.

– Det stod i manus att han hade en bart. Vad fan är det? tänkte jag och googlade det. Och sedan odlade jag fram en mustasch. Jag visste inte ens att jag hade det i mig (skratt). Men det hjälpte mig att hitta karaktären på något sätt.

Hur förberedde du dig förutom att skjuta lite med maskingeväret?

– Vi hade föreläsningar med Krigsseglarsällskapet i Norge som berättade om den här tiden och människorna. Och så fick vi sova över på en liknande båt i en hamn i Norge. Då sov man fan inte många minuter.

– Inspelningen var lite i Litauen, lite i Trollhättan, lite i Göteborg. Mestadels var vi ju på en uppbyggd båt på land. Havet och vattnet är infogat i efterhand. Sedan hade vi stora regnmaskiner nästan hela tiden. Då tyckte man det var ett helvete, men vi kunde ju gå och sätta oss i värmetältet och ta en kopp kaffe. Det kunde inte de som var med om det på riktigt.

Adam Lundgren.

”Skämtade om att det ständigt görs den typen av filmer”

Har du något stort intresse för andra världskriget?

– Egentligen inte. Men man har ju vuxit upp med och kollat på sådana filmer. Så kanske har det varit någon konstig pojkdröm om att vara med i en sådan film.

Märkte du av norrmännens intresse för sådana filmer?

– Ja, flera av skådespelarna pratade ju om tidigare sådana filmer de varit med i. Och skämtade om att det ständigt görs den typen av filmer.

Om det är fruktansvärda oväder, skottlossning, flygplansattacker och högdramatisk spänning i ”Konvojen”, så blir nästa film ”Biodlaren” något helt annat. Inspelning i Värmland, Töreboda och Gullspång den närmaste tiden.

– Det är en historia om en ensamstående man som inte har sin bästa relation till sin tonårsdotter. Ett ganska lågmält indiedrama. Den här mannen lägger helst locket på, han har inte förmågan eller verktygen att kunna prata om saker.

– Vi sitter med regissören Marcus Carlsson nu och har lite repetitioner och tittar på dialogen och sådant. Det har varit mycket pistoler och lera, jag minns inte när jag gjorde något sådant här senast.

Adam Lundgren.

Adam Lundgren om…

…”Torka aldrig tårar utan handskar”, Jonas Gardell-serien från 2012 där han, Adam Pålsson och Simon J Berger spelade homosexuella i 1980-talets Stockholm:

– Det var mycket kring den när den kom. Folk då var… det var ju väldigt nytt den typen av historia, folk var väldigt glada från hbtq-kretsar att vi gjorde den.

… ”Konferensen”, skräck- och slasherfilmen som kom på Netflix i fjol:

– Det var svinkul att göra den, Patrik (Eklund, regissören) och jag fann varandra, min ingång var att testa lite en annan ton och spelstil. Det är alltid tacksamt att få göra ett as, då är det bara att vrida på. Sedan är det ju kul att filmer färdas lite, att så många i andra länder också har sett den.

… ”Whiskey on the rocks”, kommande SVT-serie om när den sovjetiska ubåten gick på grund i Karlskrona 1981:

– Det är en kul liten roll i en satir som också är filmad som en spionthriller. Jag spelar kapten Hammarberg, som älskar att vara militär och skrika högt. Och jag har kvar mustaschen från den norska filmen.

… ”The ugly stepsister”, som han var på blixtbesök på filmfestivalen i Cannes för:

– En norsk produktion, men inspelad i Polen. Det finns många slott i just gotisk stil i Polen. Det är Askungen-historien i en skruvad sagovärld, sedd ur styvsysterns perspektiv. Regissören Emilie Blichfeldt kallar det för body horror, det handlar mycket om utseendefixering. Jag spelar en plastikkirurg, Dr Esthtétique, som hjälper till med rätt bryska metoder, knäcker näsor och drar ut tänder.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln