Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Stora skillnader i klädföretagens etiska arbete

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-16

Bättre idag än för tio år sedan men det finns fortfarande problem

Fortfarande finns stora skillnader mellan hur svenska klädföretag arbetar för mänskliga arbetsvillkor.

H&M kontrollerar sina leverantörer, vilket är ovanligt.

En ny undersökning som föreningen Fair Trade Center gjort av tio företag visar dock på förbättringar. I dag har alla en uppförandekod som ska reglera arbetet med etiska frågor – det hade ingen för tio år sedan.

Skillnaderna mellan företagen är störst när det gäller uppföljning av uppförandekoderna. Bara ett av företagen, H&M, kontrollerar alla sina leverantörer, medan klädkedjan MQ inte verkar ha någon uppföljning alls.

Men trots kontroller erkänner de två företag som redovisar hur väl deras leverantörer följer koden att det fortfarande finns problem. Det är vanligt med långa arbetsdagar och att anställda inte får korrekt ersättning.

Långt ifrån anständiga löner

De flesta företag är dessutom mycket dåliga på att informera kunderna om resultatet av sitt arbete med etikfrågor.

Ett annat stort problem är lönenivåerna. Fortfarande gäller minimilön som lägsta standard i koderna, trots att minimilönerna i flera produktionsländer ligger under vad FN definierar som extrem fattigdom.

– Vi vet från ett flertal rapporter att den fysiska arbetsmiljön som brandsäkerhet, ventilation och ljus förbättrats på många fabriker. Men det krav som fabriksarbetarna själva ofta framhåller som viktigast, en anständig lön, är fortfarande långt borta, skriver Henrik Lindholm, projektledare för undersökningen, i ett pressmeddelande.

Fair Trade Center är en ideell förening som arbetar för att främja rättvis handel med utvecklingsländer.

TT

Följ ämnen i artikeln