Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Efter bråket – så är Sigge Eklunds sommarprat

Farfar Bengt Eklunds bråk med Ingmar Bergman: ”Aset på Fårö”

Uppdaterad 2024-07-11 | Publicerad 2024-07-06

I årets på förhand mest omtalade sommarprat bjuder Sigge Eklund på sin mest närgångna skildring av sin farfar, skådespelaren Bengt Eklund, hittills.

Men den som väntat sig skandalöst stoff till följd av Eklunds ”bråk” med Sveriges Radio lär bli besviken.

Författaren, poddaren, dramaturgen och regissören Sigge Eklund har i flera år riktat frän kritik mot ”Sommar i P1” i allmänhet och programchefen Bibi Rödöö i synnerhet, bland annat för att han – fram till 2024 – inte har blivit tillfrågad att sommarprata.

Sigge Eklund

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när det tillkännagavs att han är en av årets 58 sommarvärdar.

Poddkollegan Alex Schulman, som har producerat Eklunds sommarprat, har tidigare sagt till SVT att det ”måste ju bli det bästa, inte bara i år, utan det bästa på många år för att Sigge ska komma undan med det”.

Bengt Eklund 1991

Inrökt vardagsrum

Sigge Eklunds ”Sommar i P1” är en närgången skildring av farfar Bengt Eklund, Dramatenskådespelaren vars eftermäle (till hans enorma förtvivlan) för evigt präglats av rollen som Tjorvens pappa i ”Vi på Saltkråkan”.

Lyssnaren får följa med Eklund i en resa bakåt i tiden, till 1980-talet, där platsen, farfaderns inrökta vardagsrum i Gamla stan i Stockholm, blir en lika fysisk närvaro i historien som berättaren och hans farfar.

Bengt Eklund spelar rollfiguren John Hopedean i den första deckaren som sändes på svensk tvunder november- december 1962 – ”Halsduken”. 

”Aset på Fårö”

Mycket tid ägnas åt ingående beskrivningar av hur regissören Ingmar Bergman, som bland annat omnämns som ”aset på Fårö”, är den kraft av ren och skär ondska som på egen hand ska ha förstört Bengt Eklunds liv.

Eller? Riktigt så enkelt visar det sig inte vara, i Sigge Eklunds skildring av missbruk, medberoende, skam – och om hur sanningen inte är ett absolut begrepp.

Bibi Rödöö, däremot, nämns aldrig vid namn.