Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Henrik Dorsin om missade Hollywoodkarriären: ”Skötte det illa”

Nya revyn på Scala ● Prövar texterna på barnen: ”Jättearga” ● Slutet på ”Solsidan”: ”Saker knyts ihop”

Publicerad 11.21

För två år sedan gjorde ”Scalarevyn” succé.

På söndag är det dags igen. Henrik Dorsin, 46, har skapat en ny revy för sig själv, Johan Ulveson och Vanna Rosenberg. Hela familjen Dorsin har varit testpublik.

– Om jag testar på barnen, tänker jag att det inte blir för cringe. Men när jag berättade hemma att jag hade strukit ett nummer, blev de så jättearga att de slängde skedarna på köksbordet, säger han.

Förra revyn på Scalateatern i Stockholm sågs av 31 000 personer på plats och fick sedan en stor publik när den visades i SVT. Siffrorna har förstås varit betydligt högre om inte spelperioden delvis hade krockat med pandemin.

Revyn hade åtskilliga nummer som folk fortfarande pratar om. Johan Ulveson som en indisk kryddburk. Vanna Rosenberg som primadonna. Henrik Dorsin, Louise Nordahl och Johan Ulveson som Stefan Löfven, Annie Lööf och en, ju längre sketchen pågick, allt kortare och kortare Ulf Kristersson.

– Från början var startpunkten för nya revyn att Vanna, Johan och jag sa att det skulle vara kul att göra något mer ihop, nu när vi känner varandra bättre. Jag kan deras styrkor och kan specialskriva materialet bättre, säger Henrik, i en paus i repetitionerna tidigare i veckan.

Henrik Dorsin

Uppträdde på Skansen

Nya revyn heter ”Svenska revyn – En nationell angelägenhet”.

– Jag tycker om att rama in och försöka hitta något tema. Och just då, när jag började skriva, var det mycket snack om en svensk kulturkanon och vad som är svenska värderingar.

Ett nummer har svenska folket redan sett, i finalen av årets säsong av SVT:s ”Allsång på Skansen”. En kuplett med en smittande refräng: ”Det löser sig med blåbärspaj”.

– Det kändes som att det numret skulle passa bra. Och jag har hört att någon nu har gjort muggar med texten Det löser sig med blåbärspaj – med varm vaniljsås, säger Henrik.

Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg och Johan Ulveson.

Nummer som hyllar Johan Ulveson

Nya revyn är fylld av sketcher, sånger och körsång. De tre skådespelarna på scenen backas upp av en orkester på sex personer, med Per Ekdahl som kapellmästare. Han har även skrivit musiken till alla sånger. Dessutom har man sex sångare, tre kvinnor och tre män. För regi och koreografi svarar Anna Ståhl.

Johan Ulveson, Vanna Rosenberg och Henrik Dorsin är trojkan som sätter upp "Svenska revyn" på Scalateatern i Stockholm.

När gänget framför en annan kuplett på den pressdag som var i onsdags, är förståelse och empati två ord som återkommer. Jag säger till Henrik att det vilar en Tage Danielsson-anda över alltihop.

– Om det är det, så tar jag det som en stor komplimang. Men jag har bara skrivit vad jag känner. Jag tycker man ska kunna skämta om saker och ting. Ha ett gott samtal. Inte missförstå varandra med flit. Men om man är trångsynt så ska man kanske inte göra sig besvär (att se revyn).

Ett nummer i revyn är en hyllning till – Johan Ulveson!

– Han tyckte nog det var lite jobbigt när jag först presenterade det, men blev nog lite smickrad också. Nu får han sin fina entré, i förra revyn fick han ingen bra entré (skratt).

Scalarevyn med Johan Ulveson, Louise Nordahl , Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg och Klas Hedlund

Gjorde barnen arga

Vem prövar du dina texter på? Din fru Hanna (som också är skådespelare och komiker)?

– Ja, på hela familjen, barnen – 15 och 19 år – också. Då tänker jag att det inte blir för cringe. Men nu är de jättearga för att jag har strukit ett nummer.

Henrik berättar om numret som utspelas i ”Star Wars”-universumet. Jag ska inte avslöja vad som är poängen med numret för vem vet, saker och ting kan ändras längs vägen, plötsligt kanske det dyker upp i revyn (obs att just det är min tolkning).

Sigge och Frank tyckte det var kul, det var referenser de hade, men Johan (Ulveson) hade aldrig sett ”Star Wars”, så han hade inte de referenserna. Och det blev för långt och hamnade fel dynamiskt. Sigge och Frank blev riktigt arga och slängde sina skedar på köksbordet i ilska. ”Det är bästa numret”, tyckte de. Men man får göra avvägningar.

Henrik Dorsin

Frågestund med Kristersson, Strömmer och Åkesson

Blir det någon politisk humor eller satir även i den här revyn?

– Vi har en frågestund med Ulf Kristersson, Gunnar Strömmer och Jimmie Åkesson. En del andra politiker kommer och dansar lite grann. Jag gjorde ett överslag kring vilka som troligen kommer att sitta kvar i regeringen eller inte, man vet ju aldrig. Om Gunnar Strömmer byter post, sitter jag i skiten. Så var det förra gången. Stefan Löfven avgick mitt i säsongen när vi spelade. Då kände jag en frustrering över svensk politik – som revyförfattare, alltså (skratt). Men ibland övertänker man. Vi bestämde då bara att Magdalena Andersson var hemma och städade.

Henrik Dorsin inte bara står på scenen på Scalateatern, han äger den också ihop med Grotesco-kollegan Michael Lindgren och Conrad och Tova Nyqvist.

– Conrad och Tova håller i massor av bitar jag inte behöver tänka på. Michael och jag bestämmer om de stora förändringarna på scenen och vi är alla involverade i behov av renoveringar och sådant, säger Henrik.

– Nu behöver vi spela revyn en säsong för att gå ihop och två säsonger för att gå med vinst.

Henrik Dorsin

Framtiden för Grotesco

Blir det något mer med Grotesco-gänget?

– Alla har ju framgångar var för sig. Michael har ju verkligen hittat sin grej med ”Herr Talman” och tidigare ”Svenska nyheter”. ”Herr Talman” refereras ju på ledarsidorna, det myser han nog av, det bor en liten politiker i honom (skratt). Jag vill mer hitta på genom fiktion.

– Det som skulle behövas för att få igång Grotesco tror jag är ett konkret erbjudande från till exempel SF Studios eller Netflix: Vill ni göra en tv-serie eller en film?

Parallellt med att Henrik har skrivit den nya revyn, har han filmat i en tv-serie och en långfilm. ”Vargasommar”, efter Hans Rosenfeldts roman, kommer så småningom på TV4.

Eva Melander spelar en polis, jag spelar hennes man och vår dotter försvinner. Jag sa jag ville spela en allvarlig roll och det blev det: mannen är en cancersjuk alkoholist.

– ”The Swedish connection” är en Netflix-film som utspelas under andra världskriget, om en diplomat som räddade judar undan nazisterna.

Henrik Dorsin

Hollywoodkarriären: ”Skötte det illa”

Henrik Dorsin hade en viktig biroll i Ruben Östlunds ”Triangle of sadness”, Guldpalmsvinnare i Cannes och trefaldigt Oscarsnominerad och stor internationell publiksuccé.

Har du fått några internationella erbjudanden efter det?

– Nej, inte ens från Finland… (skratt). Jag skötte det där illa, tror jag. När vi var i Los Angeles förstod jag att de andra hade möten, träffade castingagenter och minglade. Jag gick på skivbörsar och letade efter gamla jazzplattor. Man måste vara mer om sig och kring sig.

– Jag hade väldigt kul ihop med Zlatko Buric under inspelningen. När vi var i Los Angeles, höll han på att spela in sin roll i ”Wolfs” med George Clooney och Brad Pitt.

Josefin Åsberg och Henrik Dorsin på väg att lämna Svenska filminstitutets screeningparty efter Oscarsgalan på Hotel Sunset Marquis. 

Slutet för ”Solsidan”

En roll som Henrik Dorsin för alltid är förknippad med är den som den stundtals påfrestande Ove Sundberg i TV4-serien ”Solsidan”.

– Det är vad det är. Ibland kan jag glömma bort att en roll fått det genomslaget. Men så kommer det ju fortfarande fram folk och säger Tjenare, mannen eller Hej, Ove. Det har jag lärt mig att leva med. Inte minst för att den ju varit en förutsättning för att jag kan göra allt det andra jag har gjort.

– Efter nyår spelar vi in säsong 9 och 10 av ”Solsidan”. Det finns ett slut, saker knyts ihop. Men vi har väl sagt tre gånger tidigare att det är slut. Så står kanske en TV4-chef där på inspelningen och då vet man inte vad som händer…

Josephine Bornebusch som Mickan, Johan Rheborg som Fredrik, Henrik Dorsin som Ove, Mia Skäringer som Anna och Felix Herngren som Alex