Johan Rheborg rasar mot ”16 weeks of hell”: Oansvarigt
Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2020-05-29
Johan Rheborg rasar mot tv-programmet ”Den stora hälsoresan” som bygger på träningsprogrammet ”16 weeks of hell”.
I ett inlägg på Instagram skriver skådespelaren att det enda han ser är ”självsvält”.
”Ätstörningar är ett ofantligt problem och det här tv-programmet är ett enormt kliv bakåt. Det gör mig ledsen”.
I skrivande stund sänds D Play-serien ”Den stora hälsoresan” där en rad kända profiler genomför det stenhårda träningsprogrammet ”16 weeks of hell”.
Tv-programmet har blivit vida omskrivet, Martina Haag kastades nyligen ut då hon vägrade väga sig och förra veckan skrev Aftonbladet om hur Måns Möllers Instagramföljare chockades när de fick se hans tärda uppsyn.
”Jag ser ju hur mitt ansikte ser ut, jag är inte blind men det kommer ordna upp sig jag ska bara pusha lite till. Jag har mitt eget lilla mål”, skrev Möller sedan i ett nytt inlägg.
På sociala medier och olika forum diskuteras det vilt om träningsprogrammet och huruvida det faktiskt är hälsosamt eller inte.
Nu har Johan Rheborg gett sin syn på saken och i ett långt inlägg på Instagram rasar skådespelaren mot tv-programmet som han sett flera klipp från.
”Varje gång har jag känt obehag. Jag har först tänkt att det handlar om min egen låga aktivitet på träningsfronten, men... Programmet, upplägget är ett toxin. Oansvarigt. Jag har sett deltagarnas nöjda bilder på Instagram och har blivit illa berörd.”
”Ser bara självsvält”
Johan Rheborg påtalar också i inlägget att det är viktigt att tänka på såväl kost som motion men att programmet sänder ut fel signaler.
”Det är inte jag som far illa av att se skiten, men jag tänker på andra, framförallt unga tjejer som kämpar med sig själv och sin självuppfattning. Hur tar dom detta? Förebilder hetsas att tokbanta och överträna av några oklara män som hittat ”balans, fokus och mental styrka i livet” genom överdriven träning och pervers kostkontroll. Jag ser bara självsvält här.”
Johan Rheborg beskriver hur han börjat gråta när han sett alla unga människor som kommit till Stockholms centrum för ätstörningar för att få hjälp och uppmanar den som inte fattar att sätta sig i deras reception. Han tycker att det är beklagligt att programmet sänds.
”Ätstörningar är ett ofantligt problem och det här tv-programmet är ett enormt kliv bakåt. Det gör mig ledsen”.
Produktionens svar på kritiken
Sanna Gollne, pr-chef för Dplay, kommenterar Johan Rheborgs kritik.
– Jag vet inte hur mycket Johan har sett, men om han tolkar det så som han skriver så är det jättetråkigt. Då får vi ta åt oss av det och bli ännu tydligare för det här är inte kroppshets eller kroppsfixering. Rheborgs kontenta är att man inte ska uppmuntra till ätstörningar och det vill inte vi heller.
Du menar att det inte finns någon risk att hetsas till att banta om man ser en bild på en väldigt smal Måns Möller?
– Det är klart att ser man bara en bild på ett resultat så kanske man tänker, hjälp vad personen har gått ned i vikt, men har man sett hela serien så känner man inte så. Det är inte syftet.
Det handlar inte om vikt säger du, men Martina Haag blev utslängd ur programmet när hon vägrade väga sig?
– Programmet bygger på träningskonceptet ”16 weeks of hell” och går man med i programmet går man med i konceptet. Är det så att deltagarna känner att de inte vill fullfölja det så tvingar vi inte kvar någon. Det här med att väga sig handlar om att deltagarna inte ska gå ned för mycket i vikt.
”Vill inte lära mig hur många kalorier det är i en banan”
Martina Haag är förvånad att hon kastades ut ur programmet och vill inte medverka till vikthets.
”När jag tackade ja till tv-programmet poängterade jag att det var viktigt för mig att det inte var någon bantnings-tv utan att det var ett träningsprogram med inriktning på att bli så stark som möjligt. Tony och jag blev oense om att jag skulle upp på en våg stup i kvarten i programmet. Första dagen vägdes man in för att man skulle hamna på rätt kostintag, men sen det här att man skulle hålla på och väga sig varje vecka och stå och prata kilo och kalorier i tv, det känns inte som något jag vill hålla på med”, skriver Martina Haag i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:
”Jag tänkte vi kunde gå halva vägen var. Jag sa till Tony att om han vill hålla på och göra diagram över mig, så är det väl mycket roligare att göra diagram över hur HIMLA STARK jag har blivit, det är mycket mer livsbejakande. Att jag har gått från 4 till 8 och nu till 18-kiloshantlar. Men han var stenhård. Jag måste väga mig. Annars fick jag inte vara kvar”.
Har du fått något stöd från Dplay angående att du stoppades från utmaningen?
”Jag blev lite förvånad att jag blev utkastad ur programmet. Det var ju inte så att jag inte åt den nyttiga maten eller inte gjorde mina träningspass och powerwalks. Det var bara det här med att stå och prata vikt i tv. Tony poängterade att VI BANTAR INTE; VI BYGGER FYSIK, flera gånger, men för mig är det farligt nära att stå på en våg och säga om man har gått upp eller ner och hur många kalorier det är i en banan. Jag vill inte lära mig hur många kalorier det är i en banan. Jag vill lära mig hur jag gör de bästa chinsen eller exakt hur jag ska stå med benen vid marklyft. Det känns så omodernt att så fort en kvinna börjar träna ska man fokusera på hennes vikt”.
Aftonbladet har sökt Johan Rheborg.