Kroppsaktivisterna om smalhetsen: ”Ingen vill vara tjock”
Överläkaren på överviktscentrum svarar
Publicerad 2023-08-24
”Är det bättre att uppmana till övervikt då?”
Det är en vanlig kommentar som dyker upp när kroppsaktivister kritiserar smalhetsen på sociala medier.
– Ingen vill vara tjock i ett samhälle som hatar tjocka. Det kommer aldrig att ske, säger Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg nu.
Smalhets och ”pro ana”-bilder på sociala medier fortsätter att skapa debatt. Flera profiler har kritiserat bland annat hur influencers lägger upp bilder där revben och ryggkotor är i fokus. Influencern Lovisa Worge gick nyligen ut med ett svar på Instagram.
Men det finns en motpol till de som kritiserar smalnormen. En fråga som ofta ställs från den sidan är: ”Är det bättre att uppmana till övervikt än att gå ner i vikt?”
Natashja Psomas Blomberg, 46, även känd som Lady Dahmer, menar att det är på väg att bli ett ”akut läge” kring hur unga matas med bilder på smala personer.
Som kroppsaktivist har hon i flera år fått bemöta frågor om att hon uppmanar till övervikt.
Varför tror du att de här kommentarerna fortsätter att dyka upp?
– Dels är det för folk att hatar tjocka. De gör det, även fast de kanske inte ens vet det själv.
Hon menar att bilden av tjocka personer är att de är misslyckade, medan smala ses som lyckade.
– Alltså vi lider av ett tjockförakt. Vi är matade med att tjocka människor inte bara är ohälsosamma, utan vi är lite mer korkade, vi är lite äckliga, vi är smutsigare.
Natashja Psomas Blomberg startade för några år sedan hashtaggen ”Uppmuntra fetma” på Instagram. Men hon menar ändå inte att kroppspositivisters inlägg får någon sådan effekt.
– Jag har inte hört något nu om att det är en epidemi med ungdomar som kommer in på sjukhus och håller på att dö för att Lady Dahmer sa att de skulle käka bullar, det finns inte, det är ingen sådan situation. Ingen vill vara tjock i ett samhälle som hatar tjocka. Det kommer aldrig att ske, säger Natashja Psomas Blomberg.
Kajjan Andersson: Smala idealiseras
Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson, 38, tror inte heller att hennes inlägg kan uppmana till övervikt.
”Den extremt smala kroppen idealiseras och idoliseras – det är vad som är skadligt och får stora konsekvenser. Min tjocka kropp kommer aldrig att vara i närheten av att göras till ideal” skriver hon till Aftonbladet.
Hon skriver också:
”Vi kommer aldrig se löpsedlar som hetsar om att ’Gå upp 10 kg till sommaren’ precis som vi aldrig ser någon överhuvudtaget uppmana till övervikt”
Karin Kajjan Andersson menar också att hon inte försöker påverka folk till varken det ena eller det andra.
”Så det smala idealiseras medan det tjocka demoniseras. Båda fenomenen är skadliga för människor. Som tjock kroppsaktivist jobbar jag emot båda eftersom båda skadar människors hälsa”
Överläkaren: ”Aldrig hört”
Ylva Trolle Lagerros är överläkare och docent på överviktcentrum på Karolinska Institutet.
– Jag tänker att kroppspositivisterna, det de förespråkar är att ändå tycka om sin kropp, det tycker jag är ett viktigt budskap. Om du tycker om din kropp kommer du också att ta väl hand om dig själv, säger hon.
Hon ser inte heller att kroppspositivister uppmanar till övervikt. Hon tar upp att det finns många skäl att gå upp i vikt, som att få nya läkemedel, flytta hemifrån eller gå igenom andra livsförändringar.
– Jag har hört alla möjliga skäl till att man gått upp i vikt, men jag har aldrig hört att någon har varit inne på sociala medier och känt att de har blivit hetsade att gå upp i vikt. Jag tror inte att det är en stor risk.
Sedan finns det andra problem med sociala medier, kopplat till övervikt, menar Ylva Trolle Lagerros.
– Jag skulle säga att det är snarare att man är stillasittande och att man exponeras för reklam för att göra ohälsosamma val vad gäller mat och dryck, som ökar risken för att gå upp i vikt.
Kajjan Andersson: ”Livsfarligt”
Karin Kajjan Andersson har tidigare berättat om sin bulimi och lyfte då att det inte alltid syns utanpå vem som är ätstörd eller inte.
Hon menar att alla som lider av en ätstörning borde söka vård – och att influencers måste tänka efter innan de lägger upp bilder.
”Om man då tillhör den mindre grupp där en ätstörning syns i form av undervikt och man dessutom jobbar som influencer är det alldeles självklart att man, medan man är sjuk, inte ska använda sig av smalheten som redskap för att influera.” skriver hon och fortsätter:
”För det du kommer att göra då är att ta din sjukdom, lägga den under ett tilltalande skimmer och sälja in den till följare som något att inspireras av. Och vi vet hur framför allt unga människor påverkas av det – det är fullkomligt livsfarligt.”