Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Slitig och släpig glamour

Publicerad 2011-08-23

Glamour, shopping, kändispartyn och svindyra designerplagg. För många klingar stylistyrket lika lockande som en guldkantad Hollywoodkarriär. Men hur bär man sig åt för att lyckas?

– Klä dig bekvämt, jobba stenhårt och börja som assistent, råder Sofis modes chefstylist Pamela Bellafesta.

För 20 år sedan existerade knappt ordet, i dag är det ett etablerat yrke. Stylisten har blivit ett omåttligt populärt yrkesval, vilket inte minst märks på alla de mejl som Sofis mode tar emot.

Men trots att så många drömmer om att få jobba med mode – och att de flesta tidningar och

artister värda namnet faktiskt har en egen stylist – finns det få renodlade utbildningar i Sverige.

Lyckligtvis finns det dock andra vägar. Pamela Bellafesta, som bland annat är chefsstylist på Sofis mode, rekommenderar till exempel att du börjar som assistent åt en redan etablerad stylist.

Stylade årets idoler

Så gjorde Pamela själv och nu är hon flitigt anlitad i eget namn. Hon har bland annat stylat årets ”Idol”-deltagare, men även klätt kändisar som Moneybrother, Petra Marklund och Gry Forssell.

Vi haffade Pamela Bellafesta för en intervju mellan plåtningarna för att ta reda på hur du ska bära dig åt för att bli stylist.

Hej Pamela! Hur kom det sig att du blev stylist?

– Jag sökte praktik i en Benettonbutik när jag var 13 år och blev sedan erbjuden extrajobb i butiken. Sedan jobbade jag där tills jag började på gymnasiet. Under gymnasiet sökte jag praktikplats som modeassistent på Benettons PR-byrå och efter praktiken blev jag erbjuden jobb och tackade ja. Det var så det började.

Vad fick du göra på PR-byrån?

– Det var en jättebra väg in i modebranschen; jag fick jobba med märken som bland annat Calvin Klein, Benetton och

Adidas. Jag lånade ut kläder till stylister, skötte modevisningar och assisterade konsulten som skötte företagets kreativa profil. Jag kan verkligen rekommendera ett sådant förstajobb om målet är att bli stylist.

Hur gick du vidare därifrån?

– Efter ett tag kände jag att jag ville vidare och sökte jobb som modeassistent på Elle. Varje år utlyser Elle en modeassistenttjänst, så det är ett hett tips att söka om du drömmer om att bli stylist. Även Damernas Värld brukar utlysa assistenttjänster. Jag trodde i och för sig aldrig att jag skulle få det jobbet ...

Men det fick du ändå, varför valde de just dig?

– Det berodde nog mycket på att jag inte försökte vara någon jag inte är. Jag kom dit i sneakers, jeans och bomberjacka – inte alls stylad med andra ord. De vill nog dessutom gärna kunna forma personen de tar in, så det kan

vara en fördel att inte ha en alltför smal eller färdig stil. Sedan jobbade jag på Elle ett år och hjälpte deras stylist. Det var oerhört lärorikt, men jag fick jobba hårt – det måste man vara beredd på.

Var du redo för att starta eget efter ditt år på Elle?

– Ja, jag startade eget företag och gjorde lite småjobb. Bland annat stylade jag Moneybrother för tidningen Café och assisterade stylisten Jonas Hallberg. Men sedan fick jag erbjudande om att vara med och starta tidningen King, och ansvara för tidningens modesidor. Till det första mötet med Per Nilsson kom jag med Ikeakasse och sunkiga kläder. Jag hade sprungit runt på stan och returnerat en massa kläder så jag var minst sagt bekvämt klädd ... Men jag fick jobbet ändå.

Vad kan vi lära av det?

– Att det inte står och faller med hur du är klädd; stylistyrket handlar ju inte om din egen stil utan om att kunna tillgodose kundens behov och anpassa stil och ton efter sammanhanget. Dessutom måste du vara beredd att jobba väldigt hårt och tillsammans med andra i ett team. Att du själv har snygga kläder betyder inte att du blir en bra

stylist.

Efter fem år som kreativ chef på King sa du upp dig, varför?

– Jag ville utvecklas mer och starta eget igen. Nu har jag eget företag med kunder som bland andra Sofis mode, Stylein och Eton. Under våren skötte jag stylingen av ”Idol”-deltagarna och det var otroligt kul och utmanande att sköta en så stor produktion.

Hur viktigt är det med utbildning?

– Den bästa utbildningen du kan få som stylist är att assistera andra stylister. Jag har även gått Poppius grundkurs i journalistik för att lära mig att skriva rubriker, ingresser och kunna placera mode-jobben i ett journalistiskt sammanhang. Det behövs till exempel när jag gör jobb åt Sofis mode. Jag kallar mig för kommersiell konstnär, för det handlar ju inte bara om själva plaggen – jag skapar sammanhang runt kläderna och anpassar jobben efter kunden.

Måste man ha en modeblogg för att bli stylist?

– Nej, snarare tvärtom tror jag. Jag kan tycka att modebloggare tillskrivs väl mycket makt numera, att du kan publicera en dagens outfit var och varannan dag säger väldigt lite om dina konstnärliga och journalistiska talanger. Visst, det kan vara ett sätt att nå ut med det du skapar; men snygga kläder i garderoben gör ingen stylist.

Vad söker du själv hos en assistent?

– Jag sökte praktikanter till ”Idol” ganska nyligen och då kändes det viktigt att personen tar egna initiativ och att hon/han snabbt kan bilda sig en uppfattning om vad jag är ute efter. En assistent måste vara väldigt noggrann och kunna jobba både mycket och sent. Min assistent ska fungera som min förlängda arm och inte vara rädd för att ta i.

Vilka väljer du bort när du väljer assistent?

– En del tror att jobbet handlar om deras egen stil, men den struntar jag fullständigt i. Jag vill ha ett välformulerat cv och en person som kan göra ett riktigt bra jobb. Man hinner inte tänka så mycket på sig själv som stylist eftersom det är så mycket annat hela tiden. Jag går till exempel alltid klädd i svart eftersom jag inte orkar eller hinner haka på trender. Märker jag att min assistent bara minglar mest hela tiden och försöker sno mina kontakter så funkar det inte. Var lojal och arbeta hårt så löser sig resten.

Hur viktigt är det med kontakter och hur skaffar man dem?

– Jag tror inte att du ska nätverka dig sönder och samman. Hittar du en stylist som du vill assistera så ska du främst se till att göra ett bra jobb. Kontakterna kommer när du får ett bra rykte och dina tidigare arbetsgivare rekommenderar dig.

Hur glammigt är det egentligen att vara stylist?

– Själva stylingen tar kanske högst 20 procent av tiden, resten går åt till att springa på möten, ta emot bud, släpa kassar och returnera plagg. Så det är inte alls speciellt glamoröst.

Vilka egenskaper gör dig till en bra stylist?

– Jag tror att jag anlitas mycket på grund av att jag är social och ödmjuk. Man kan inte ha en jobbig attityd i det här yrket. Du måste kunna jobba i team och vara lyhörd för kundens önskemål. Dessutom är det viktigt att du har koll på trender och framför allt att du brinner för det du gör. Hittar du inte det perfekta halsbandet till klänningen så får du ge dig ut och leta tills du hittar det. Det går inte att nöja sig med hyfsat, det ska vara skitbra.

Har du gjort någon stor miss?

– Ja, när jag skulle styla Dolph Lundgren för King blev det fel storlek på allt. Jag fick ta en taxi snabbt som attan och fixa nya grejer. Men han tog det jättebra.

Vilket jobb är du mest nöjd med?

– Jag är väldigt nöjd med Stylein-visningen i år. Jag fick göra egen musik till visningen och jag blev så himla nöjd, men då hade jag jobbat som ett djur också.

Vad är svårast med ditt jobb?

– Stylar du ett porträtt för en tidning måste du ta hänsyn till både tidningen, artisten och fotografen. Det är många viljor och dessutom vill jag ju få in min egen stil också. Det gäller att kompromissa fram något som funkar för alla. Det

jobbigaste jag varit med om var första kvalveckan i ”Idol”. Jag fixade 60 outfits på en vecka, och stylade allt från taniga killar till överviktiga tjejer i åldrarna 16–40 år. Men det gick bra.

Jobbar du mycket?

– Ja, jag jobbar varje dag och oftast fram till 22 på kvällarna. Min kille jobbar lika mycket så vi ses inte sådär jättemycket. Det är trist att jag inte kan hänga med mina kompisar så mycket som jag vill, men jag gillar att vara min egen chef, även om jag är en väldigt hård chef.

Tjänar du bra?

– Ja, det gör jag. Jag tjänar mer som frilans än jag gjorde som anställd, men jag jobbar ju också nästan dygnet runt.

Vem drömmer du om att styla?

– James Franco ... Han ser så himla bra ut och verkar ha en sund attityd. Jag gillar att styla killar; det är roligare än att styla tjejer eftersom det handlar mycket om detaljer. Det gäller att skala av och hitta de där små extra detaljerna för att fullända en snygg look på en kille.

Vad har du för råd till blivande stylister?

– Sluta blogga! Nej, jag skojar bara ... Men gör något mer än att bara blogga. Och lägg ut något

annat än dagens outfit på bloggen i så fall. Var inte rädd att söka andra jobb än det du tänkt dig inom modebranschen, till exempel som assistent på en PR-byrå eller som expedit i en modebutik. Det kan leda till något annat i längden. Våga ta kontakt med stylister och tala om att du vill praktisera. Och håll ögon och öron öppna efter lediga assistenttjänster.

Följ ämnen i artikeln