Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Kändiskvinnorna om att männen härskar: ”Det är förnedrande”

Publicerad 2014-04-05

NÖJESBLADETS GRANSKNING DEL 2: Skarp kritik mot mansdominansen: De gör oss osynliga

Var är kvinnorna?

Vissa hävdar att det är brist på kompetenta kvinnor i nöjesbranschen. Och att det är anledningen till den sneda könsfördelningen.

Nu ryter nöjesprofilerna ifrån.

– Jag säger att det är en regelrätt lögn, säger skådespelaren Bianca Kronlöf.

I går granskade Nöjesbladet underhållningsbranschen. Vi ville ta reda på hur det var ställt med jämställdheten. Och siffrorna talar sitt tydliga språk.

Det är män som regisserar, syns i tv-program, står på festivalscenerna och gör våra spel.

Flera av de ansvariga Nöjesbladet pratat med hävdar att de gärna anställer kvinnor, men att det helt enkelt inte finns tillräckligt många.

– Jag säger att det är en regelrätt lögn. Det är alltid samma argument, men det handlar om att folk inte tar sig tiden att gå utanför sina egna cirklar, säger skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf.

”Vill bara fylla kvoten”

Radio- och tv-profilen Emma Knyckare menar att många fortfarande ser kvinnor i branschen som ett undantag.

– Alla branscher har problem med jämställdhet, mer eller mindre. Men min upplevelse är att på standupscenen eller i tv- och radioproduktioner så är det ofta just så att man vill ha med en tjej för då har man fyllt kvoten. Därför måste vi normalisera det faktum att kvinnor inte är ett undantag, säger hon.

Dj-duon Rebecca & Fiona har vid flera tillfällen uttryckt sitt missnöje över mansdominansen på landets festivalscener.

”Det är ganska förnedrande”

– Vi vill att det ska vara jämställt och förstår inte varför det inte är det. Det finns inte någon direkt orsak eller något som skulle kunna hindra det förutom att den sociala strukturen ser ut som den gör. Och vi försöker aktivt bryta det mönstret genom att göra precis det vi tycker om, och det vill vi att alla andra tjejer också ska göra, säger Rebecca Scheja.

För Bianca Kronlöf är argumenten provocerande.

– Det är ganska förnedrande. För det säger inte bara att jag är tråkig utan att jag inte ens finns. Och det påståendet osynliggör också alla idoler som jag har och som tagit den här striden så länge. Det är som ett ekorrhjul, vi bara pratar om det här hela tiden. Jag blir så trött, det är inte mitt ansvar som kvinnlig komiker att säga att jag existerar. Titta på det jag gör i stället, säger hon.