Magnus Skogsberg öppnar upp: ”Ensammast i världen”

Berättar om sin roll i nya TV4-serie

Publicerad 14.10

I onsdags drog Pride igång – och samtidigt var det premiär för TV4-serien ”Happy jävla Pride”.

Magnus Skogsberg Tear som spelar en av rollerna säger att det inte fanns någon liknande serie att drömma sig bort i när han själv var ung och sökande.

– Det hade nog varit viktigt att få se någon som en själv.

I onsdags hade nya tv-serien ”Happy jävla Pride” premiär på TV4.

Den handlar om tre unga HBTQI-personer, Dilan som spelas av Oscar Wallgren, Carlos Romero Cruz som spelar mäklaren Ari och Nina som gestaltas av Sofia Kappel.

Dilan åker till Stockholm för att vara med på sitt första Pride och även bli av med oskulden. Han ska bo hos sin betydligt mer världsvane kusin Ari och förvecklingar uppstår under den heta veckan i Stockholm.

Oscar Wallgren, Sofia Kappel och Carlos Romero Cruz.

”Jag ville undvika plattityder”

Betydligt äldre än nämnda trio är Magnus Skogsberg Tear, 63, som spelar karaktären Fredrik, en läkare som var med under AIDS-epidemin på 1980- och 1990-talet.

– Han är den enda äldre personen i gänget. Det är ju egentligen en ungdomsserie och vi skrev faktiskt om rollen lite grann. Jag ville få en bra ingång på varför han hänger med de här unga människorna. När man gör biroller måste man ibland fördjupa sin backstory för sig själv och jag ville undvika plattityder. Kanske får vi veta mer om Fredrik i säsong 2, säger Magnus Skogsberg Tear och fortsätter:

– Serien handlar inte så mycket om att komma ut och det är ganska skönt. Vi får mer titta in i en värld där alla letar efter kärlek och det kan ju vara nog så krångligt. Sedan är det ett persongalleri som är som en regnbågsfamilj. Den handlar om att hitta någon att vara med. Utom min Fredrik, han har gett upp, haha!

Magnus Skogsberg.

Hur viktig är den här typen av tv-serier?

– Det är viktigt att berätta historier från alla typer av världar. Jag tror publiken är mer nyfiken än någonsin att titta in i dockskåp. Det där gamla begreppet med igenkänning och att man ska titta på något som är som en själv, det är inte lika coolt längre. Det är roligare att se en värld som man inte känner igen.

Magnus Skogsberg Tear säger att det inte fanns någon liknande tv-serie att drömma sig bort i när han var ung och sökande.

– Det hade nog varit viktigt att få se någon som en själv. Jag fick läsa in mig själv i typ ”Mio min Mio” för att känna igen mig i killig kärlek. Det hade säkert gjort jätteskillnad. Jag funderade på vem jag var mellan 13 och 19 och fattade ingenting. Det fanns inte så många förebilder.

– Jag hittade mina förebilder i Grace Jones och Bette Midler och lite David Bowie, gränsöverskridande personer.

Magnus Skogsberg och Dilan Amid i ”Happy jävla Pride”.

”Jag kände mig faktiskt inte så arg”

Pride drog i gång i onsdags, samma dag som serien hade premiär, och Skogsberg tycker att Pride är viktig.

– Pride är viktigare än någonsin med tanke på vad som händer i världen. Jag kommer ta mig ut på Pride för att jag kan känna ett ansvar i det. Men jag är dagtidspridare nu för tiden. Ni kommer inte hitta mig på en nattklubb klockan 03.00.

Magnus Skogsberg Tear gick i sitt första Pridetåg när han var 19 år, men då var det en annan ton i samtalet.

– Det var väldigt litet och väldigt politiskt. Det är gladare idag, på den tiden skanderade man ”Vi är inte snälla, vi är homosexuella”. Jag kände mig faktiskt inte så arg, men man var tvungen att skandera den där visan i alla fall. Men jag hittade en regnbågsfamilj genom mina jobb. Jag jobbade på Gul & Blå när jag var 17-18 och där var det så brokigt så det var som en regnbågsfamilj.

Magnus Skogsberg.

Hur var din egen komma ut-process?

– Som fjortonåring satt jag och stirrade på min spegelbild och undrade vem jag var. Jag kände mig ensammast i världen att inte vara som de andra. Det var ju sjuttiotal och fanns inte så mycket att jämföra med. Jag släpper faktiskt en låt om det i höst. En singel som heter ”17 år” som är en svensk översättning av den legendariska ”At Seventeen” skriven av Janis Ian.

– Jag kan i dag bli avundsjuk på unga människor som mitt i sin unga identitetskris åtminstone ser på nätet att det finns en massa andra som funderar i samma banor. Jag har svårt att tänka mig att ”Happy jävla Pride” skulle kunnat producerats 1979.

”Happy Jävla Pride” är en serie i sex avsnitt och kan ses på TV4 Play.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln