Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Hedda Stiernstedt öppnar upp om relationsvåldet

Berättar i SVT om våldsamma pojkvännen

Publicerad 2024-09-02 23.18

Hedda Stiernstedt berättar i SVT:s ”Min sanning” om ex-pojkvännens våld.

Genom att öppna upp om sina erfarenheter hoppas hon kunna belysa problemen med mäns våld mot kvinnor.

– Jag tror att jag till en början hade en bild av att det bara finns en typ av våld, säger hon i programmet.

När Hedda Stiernstedt, 36, gästar ”Min sanning” i SVT delar hon med sig om en mörk period i sitt liv.

Hon var i en relation med en man som var våldsam och hon utsattes för både fysisk och psykisk misshandel.

Men där och då var det inte självklart för henne att det hon utsattes för var våld, berättar Stiernstedt för programledaren Kristian Luuk, 58.

– Hade någon sagt till mig då att en putt är våld. Att bli nedslängd i marken är också våld. Att bli indunkad och upptryckt mot en vägg är också våld. Att bli manipulerad, isolerad, förnedrad - det är psykiskt våld... Jag tror att jag till en början hade en bild av att det bara finns en typ av våld – det är ”en rak höger”. Hade jag vetat att det andra också var det, så hade jag kanske lämnat tidigare.

”Fanns inte på kartan” att polisanmäla

Programledaren Kristian Luuk frågar skådespelaren hur relationen slutade.

– Med en rak höger, svarar Stiernstedt.

På frågan om hon polisanmälde pojkvänner svarar Stiernstedt.

– Det fanns inte på kartan; ingen sa till mig att det var det man borde göra, säger hon.

Hedda Stiernstedt. Arkivbild.

Men detta var inte första gången som Stiernstedt blivit utsatt av en man som går över gränsen.

I programmet visar Luuk en bild från Aftonbladet där hon och flera andra tjejer syns när de 2001 protesterade mot skolans klädkod genom att bära magtröjor med texten ”onanist javisst”.

– De hade kunnat vara smarta och säga ’vi gör det för er egen säkerhets skull’, men det sa dom inte, utan dom sa att det var för att killarna skulle kunna koncentrera sig på lektionerna, berättar Stiernstedt om högstadieskolans inställning.

Deras ställningstagande fick stor uppmärksamhet i media och tjejerna utsattes för både hot och hat.

– Vi fick jättemycket hot av någon anledning. Folk tyckte att det var helt fruktansvärt att två unga tjejer sa och gjorde det här. Vi fick hotbrev, berättar skådespelerskan.

”Han visste vad jag hade på mig i skolan”

Hotbreven eskalerade och det visade sig snart att 13/14-åriga Hedda Stiernstedt hade en stalker.

– Det var väldigt explicita sexuella våldshot. Sen började han veta detaljer om mig. Han visste vad jag hade på mig i skolan, han visste mitt schema, han visste hur och när jag rörde mig till och från skolan.

Tillslut kopplades polisen och skolan in. Stiernstedt berättar att hon fick agera ”lockbete” i ett försök att ta fast mannen som förföljde henne. Civilpoliser skuggade henne på sin väg hem från skolan och föräldrarna satt beredda hemma i den nedsläckta lägenheten. Men något gripande blev det inte.

– Efter den dagen försvann han. Jag tror att han upptäckte polisen. Det konstiga är att jag var så pass ung att jag blev lite frånkopplad. Det kändes som att det hände någon annan. Jag hade väl på ett sätt inte vett nog att bli så pass rädd som jag hade blivit i dag.

”Det viktigaste är principen, inte själva kläderna. Vi är trötta på att tjejer ska bli förtryckta”, sa Hedda Stiernstedt som tillsammans med sina skolkompisar protesterade mot skolans klädkod, 2001.

En tid präglad av mäns våld mot kvinnor

Hedda Stiernstedt säger att hon i dag vill berätta om sin upplevelse för att nå ut till andra som kanske känner igen sig. Det kommer inte ”från en plats av ilska” utan för att hon vill belysa problemet med mäns våld mot kvinnor.

– Den här tiden i livet och bit in senare tror jag framför allt var väldigt präglad av mäns våld mot kvinnor. Jag tycker att det är viktigt att prata om det ur en politisk kontext. Vad var det för samhälle som fostrade de här männen?, frågar sig Stiernstedt.

– Jag vill bara prata om det i hur kan vi förhindra det? Hur kan vi förhindra att det fortsätter hända om och om igen? Kan vi utgå från varför det här händer i stället för att prata om varför man inte lämnade, utan hur kan vi förebygga? Att förebygga är det absolut viktigaste, avslutar Hedda Stiernstedt.

Hedda Stiernstedt, skådespelare, vid en pressträff för filmen "Min pappa Marianne".