Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Offrar lönen - för att SAS ska överleva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-23

Han tjänar mindre - men måste arbeta längre pass

Bengt Nilsson, 47, flygkapten, har gått med på att sänka sin lön med 8 000 kronor i månaden och att jobba längre arbetstider

- för att rädda SAS.

FÖRLORAR 8 000 KR I MÅNADEN Bengt Nilsson, 47, är flygkapten på SAS och har accepterat en lönesänkning. "Men jag tycker inte att ledningen har skött det här på ett bra sätt, med dolda hot om uppsägningar", säger han.

- Alla vill göra en insats. Jag har bra betalt och accepterar en sänkning. Men jag tycker inte att ledningen har skött det här på ett bra sätt, med dolda hot om uppsägningar, säger han.

Kan påverka säkerheten

Lönen är inget större problem, tycker Bengt Nilsson, flygkapten och medlem i Svensk pilotförening. Han tjänar nästan 80 000 i månaden. Arbetsförlängningen, däremot, innebär färre lediga dagar och långa pass. Många befarar att det kan påverka säkerheten.

Tiden rinner ut

- SAS kräver nu att vi bara ska vara två piloter på flygningar till USA. Tidigare har vi alltid varit tre, säger han.

Bengt Nilsson är medlem i pilotfacket , ett av de förbund som ännu inte skrivit avtal med arbetsgivarna. Piloterna har frivilligt gått med på en lönesänkning och arbetsförlängning, men det har inte räckt för en överenskommelse.

Och tiden håller på att rinna ut. Om inte alla facken har skrivit avtal i kväll är stora uppsägningar att vänta.

Sent i går kväll blev HTF:s kollektivavtal klart för markpersonalen. De 4 500 medlemmarna får sina löner frysta året ut.

Personalen frustrerad

Men HTF:s kabinanställda kämpar fortfarande. För dem väntar kraftiga försämringar. Lönerna sänks med minst åtta procent. Dessutom förlängs arbetstiden med minst 25 procent.

Stämningen bland kabinpersonalen är uppdämd och frustrerad. Många säger sig ha förlorat framtidstron och känner sig utpressade av företaget.

- Vi har just varit på ett möte där vi blivit tillsagda att vi måste skriva på avtalet, annars får vi inget jobb alls. Folk grät öppet, säger en SAS-anställd som vill vara anonym.

I kväll tar SAS styrelse beslut om vilka sparåtgärder som ska vidtas - och vilket öde som väntar de anställda.

Fackförbund på SAS har två val

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln