Idag chocksänker SBAB boräntan
Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2014-11-17
Statens Bank SBAB vill utmana storbankerna om bolån.
Därför sänker man idag sin femårsränta till 2,1 procent.
– Vi vill gå tillbaka till SBAB:s rötter och fokusera helt på bolåneaffären, säger Klas Danielsson, vd för SBAB, till Dagens Industri.
Den femåriga räntan hos SBAB sänks idag med 0,65 procentenheter, ned till 2,1 procent. Den blir därmed lägre än bankens rörliga tremånadersränta som idag ligger på 2,15 procent.
Säkningen kan ses som en utmaning mot de andra storbankerna, vars femårsräntor ligger på omkring 2,7-2,8 procent. Hos många aktörer på marknaden går det dock att pruta ned räntan.
På SBAB, som idag har en marknadsandel på 7,2 procent på bolånemarknaden, hoppas man nu att många ska välja att binda upp sina lån.
– Den blir inte någon strålande lönsamhet för oss med den här räntenivån, men i gengäld får vi en stabilitet i bolånestocken om många väljer att binda på fem år, säger Klas Danielsson till DI.
Sänkningen av den femåriga räntan är en kampanj som sträcker sig fram till den 19 december i år.
Stora skillnader
Jättesänkningen gör att SBAB:s femårsränta placerar sig en bra bit under konkurrenterna. Den näst lägsta nivån har Länsförsäkringar där räntan för den som binder lånet på fem år är 2,73%.
Men det är dock svårt att jämföra bankernas räntor, eftersom kunderna alltid får rabatter på de angivna listräntor. Den enda bank som uppger hur hög ränta kunderna verkligen betalar är Skandiabanken. Där ligger den rörliga räntan nu på 1,71 procent i snitt.
"Lönsam inom två år"
Klas Danielsson tror att kunderna kommer att tjäna på att låsa in boendekostnaderna på dagens räntenivå, då man sänker risken. Efter en lång period med sjunkande räntor ser han litet utrymme för ytterligare räntefall.
– Men visst kan räntorna sjunka något mer, om vi får ett extremt Japanliknande scenario i svensk ekonomi, säger Klas Danielsson till DI.
Om SBAB får som de vill, med fler kunder som binder upp sina bolån, innebär det ett trendbrott i en tid då allt fler väljer rörliga räntor.
Jämfört med bankens sin egen boränteprognos blir en femårig bindning lönsam inom två år. I december 2016 spås den rörliga boräntan ligga på tre procent och ett år senare på fyra procent.
"Rörligt lönar sig i längden"
Det är dock långtifrån alla som håller med Klas Danielsson om att bundet är bäst. Nätbanken Nordnet har kartlagt skillnaderna mellan att välja den kortaste bindningstiden, tre månader, och att binda på fem år. Slutsatsen blev att det på lång sikt alltid lönar sig att välja rörlig ränta.
Men för hushåll med små marginaler kan dock tryggheten i att binda vara lockande. Mellanskillnaden kan ses som en försäkring mot räntehöjningar.
Inget räntekrig
SBAB:s kampanj har inte utlöst ett räntekrig, visar en rundringning som Aftonbladet Min ekonomi gjort.
– Nej, vi har inga planer på att gå ut med en kampanjränta. Vi sätter räntor utifrån marknadsförutsättningar. Så som det ser ut just nu har vi inga sänkningar planerade, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.
Inte heller Handelsbanken har några planer på att svara på SBAB:s kampanj.
– Handelsbanken arbetar med långsiktiga kundrelationer, säger Johan Wallqvist, tillförordnad presschef på Handelsbanken.
Nordea vill inte avslöja några eventuella sänkningar:
– Gör vi sänkningar, meddelar vi det på sedvanligt sätt via pressmeddelanden, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea.
Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella