Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tele2:s resultat bättre än väntat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-19

Jarnheimer: Förbättringsarbete bakom framgången

Tele2:s preliminära bokslut för det tredje kvartalet förvånade många.

Dels släpptes det tidigare än väntat, dels var det betydligt bättre än vad marknaden förutsett.

 Klockan 15.30 idag kan du chatta med företagets VD Lars-Johan Jarnheimer på aftonbladet.se.

– Hur ser framtiden ut? Vad är bakgrunden till det starka resultatet?

Passa på att fråga om det du funderar på.

Tele2s rörelseresultat före avskrivningar blev i det tredje kvartalet 716 miljoner kronor. SME Direkt har ännu inte släppt sin sammanställning av analytikernas förväntningar men bolagets egna förfrågningar visade enligt VD Lars-Johan Jarnheimer att det faktiska resultatet låg högt över alla prognoser.

Släpper siffrorna direkt

– Anledningen till att vi släpper siffrorna lite tidigare än planerat är att resultatet ligger betydligt över förväntan. Vi har även speedat upp hela processen kring rapporten och det har varit mycket folk inblandade i arbetet. För att undvika läckor tyckte vi det var bäst att släppa siffrorna direkt, säger han.

  Utvecklingen under det tredje kvartalet har uppenbarligen varit bra och Lars-Johan Jarnheimer är särskilt nöjd med det faktum att bolaget tagit sig över 20 procents marginal på fast telefoni. Marginalerna har även förbättrats inom de flesta områdena och för den svenska mobiltelefonverksamheten, inom Comviq, ligger den på hela 57 procent före avskrivningar.

  – Det förbättringsarbete som vi genomför i Tele2 har varit mer framgångsrikt än väntat, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Ökad omsättning

  Omsättningen i det tredje kvartalet ökade med 55 procent jämfört med förra året till drygt 6,3 miljarder kronor. Rörelseresultatet efter avskrivningar blev en förlust på knappt 50 Mkr. Antalet abonnenter ökade med 35 procent och för den svenska mobiltelefonverksamheten blev abonnenttillväxten 24 procent.

  Ett område som dock inte gått lika starkt är marknaderna i Syd- och Centraleuropa. Där har omsättningen minskat något jämfört med det andra kvartalet även om lönsamheten förbättrats något.

  ”I Syd- och Centraleuropa är det i princip jämnt skägg jämfört med förra kvartalet. Jag vet av erfarenhet att det tar många år att förklara för analytikerna att de här marknaderna under den här perioden, framför allt i augusti, är mer eller mindre helt döda”, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Per Ericson

Följ ämnen i artikeln