Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Persson har näsa för aktieaffärer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-14

Sedan statsministern rekommenderade köp har SAX-index stigit 16 procent

Statsminister Göran Persson prickade nästan på dagen in botten på Stockholmsbörsen.

I slutet av september rådde han svenska folket att köpa aktier.

Sedan dess har börsen stigit med 16 procent.

Nu spår också börsproffsen att botten är nådd.

känslig näsa Statsministern lyckades vad många aktiestrateger gått bet på att pricka in botten. Sedan Persson proklamerade köpläge har börsen bara stigit.

Efter att Stockholmsbörsen fallit i 18 månader ser det ut som vändningen kommit. Sedan den 21 september har nämligen generalindex stigit med drygt 20 procent. På tisdagen var det full hausse, SAX-index steg med drygt 3 procent.

Aktiebedömare har hela tiden haft svårt att pricka in när börsen skulle ha nått botten, men statsminister Göran Persson visar sig ha varit mer träffsäker än de flesta.

I en intervju med Dagens Industri den 25 september, alltså bara dagar efter bottennoteringen, sade han att det var köpläge.

”Efter en nedgång kommer en uppgång och är det någon gång man ska investera i aktier så är det väl när de står lågt. Och vi vet bara en sak, nämligen att de som stirrar på kursen i närtid i regel hamnar fel”, sade Göran Persson och tillade:

”Du ska titta på ekonomins långsiktiga tillväxt när du köper aktier – och det finns all anledning att tro att vi kommer att ha en bra tillväxt i ekonomin och låg inflation. Sedan kan det vara hack över enstaka år, men har du en real tillväxt i aktier är den troligen bättre än vanligt sparande.”

Aj, aj vad det gick fel sist

Sedan han sade detta har börsen stigit med 16 procent. Persson lyckades alltså till skillnad från många andra nästan pricka in botten.

Statsministern har dock inte alltid varit lika lyckosam. I mars 2000, när börsen stod som högst, argumenterade Göran Persson för att börsen inte var övervärderad och uppmanade svenskarna att köpa mer aktier. Facit har vi. Uttalandet följdes av den värsta kraschen sedan Ivar Kreuger och Stockholmsbörsen halverades.

En annan som i september spådde en börsuppgång var Peter Malmqvist på fondkommissionärsfirman Aragon. Han är övertygad om att vi nu sett botten och att börsindex kommer att fortsätta upp.

Ingen rekyl än

– Den 21 september var alla nyckeltal på historiskt mycket låga nivåer. Samtidigt har både styrräntan och obligationsräntan fallit mycket. Placerarna resonerar att när räntan är på så här låga nivåer så är det rimligt att vi börjar få en vändning i konjunkturen, även om det just nu ser mörkt ut, säger Peter Malmqvist.

I samband med tidigare börsvändningar, bland annat 1987, 1990 och 1998, så har en två månaders börsuppgång plötsligt vänt ner för att därefter, i ett längre perspektiv, vända upp.

– Vi har inte sett någon rekyl ner den här gången och det tolkar jag positivt. Kan vi klara oss med väsentligt stigande kurser som inte vänder ner så är det en viktig signal till marknaden. Jag hade dock önskat att vi hade hjälp av den makroekonomiska statistiken i USA, men tyvärr var den lite svagare än väntat, säger Peter Malmqvist.

Isaac Pineus/Ekonomi24 (isaac.pineus@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln