Pruta på boräntan - spara tusenlappar

Uppdaterad 2014-01-03 | Publicerad 2013-11-28

Claes-Göran Kasche: Jag sparar in 8 000 kronor om året

PRUTA OCH KÖR Claes-Göran Kasche sänkte sin boränta med 8 000 kronor om året. ”Jag gick in till min bank och sa att jag var beredd att byta”, säger han.

Många klagar över att de betalar för mycket i ränta till sina banker.

Men med några enkla knep kan du få ner din ränta och spara tusenlappar varje år.

– Efter min räntesänkning sparar jag 8 000 kronor om året, säger husägaren Claes-Göran Kasche, 68, i Vingåker.

Det senaste åren har bankerna kritiserats för att göra för stora vinster på sina bolånekunder.

Undersökningar visar också att bankernas bolånemarginaler – vinsterna på bolånen – ligger mycket högre i Sverige, än i våra nordiska grannländer.

Men genom några enkla knep kan du få ner din ränta med flera procentenheter och spara många tusenlappar om året.

Sparade tusenlappar

Claes-Göran Kasche, villaägare i Vingåker, är expert på att pruta på räntan. Han fick ner den med en procentenhet när han bytte bank.

– Jag gick in till min bank och sa att jag var beredd att byta. Den som gav mig bäst erbjudande skulle få mig som kund.

Till slut blev det SEB som gav honom bäst rabatt.

– Garantin var att den skulle ligga en procent under rikträntan även om banken höjer. Jag är väldigt nöjd och tjänar 8 000 om året. Mitt tips är att matcha de olika bankerna mot varandra och erbjud att samla alla dina bankaffärer i samma bank.

"Var trogen, annars otrogen"

Att just vara trogen sin bank och erbjuda att samla alla sina bankaffärer hos en bank är något experterna rekommenderar.

Men om du fortfarande inte får den ränta du tycker att du ska ha är det en bra idé att hota att vara otrogen och gå till andra banker. En tumregel kan vara att du pratar med minst tre banker i två omgångar innan du bestämmer dig. Och låt bankerna veta om att du för förhandlingar med andra banker.

Innan du kommer till mötet med banken är det bra att du förbereder dig så att du vet vilken ränta du kan begära. En bra idé är att höra runt med vänner och kollegor vad de har för ränta.

Och glöm inte att se till att du får behålla ra­batten. Många banker har satt i system att smyghöja räntan och radera rabatten när lånet löper ut. Så förhandla så att rabatten följer med när lånet sätts om.

Aftonbladet Spara smart

Följ ämnen i artikeln