Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Börsoro efter kinesisk svångrem

Publicerad 2013-06-25

Experterna: Därför faller börserna

Börser runt om i världen har haft en skakig start på veckan.

När USA:s och Kinas centralbanker samtidigt drog åt svångremmen tappade världens börser andan.

Men svenska experter manar till lugn efter veckans ras.

– Man ska komma ihåg att det är många som tjänar pengar på att börserna går upp och ner, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomisk expert.

Veckan har börjat skakigt för världens börser. Särskilt de stora Asienbörserna föll i går tungt. Tyngst var fallet för Shanghaibörsen där kompositindex 5,3 procents fall är den mest dramatiska nedgången sedan augusti 2009. Med även Tokyo, Seoul och Hongkong backade starkt.

Orsaken var varningslampor om de kinesiska bankernas likviditet. Den kinesiska centralbanken meddelade i går att den tänker strypa stödet och manade bankerna till striktare utlåning för att få mer stabilitet och undvika framtida fastighetsbubblor.

"Överdriven oro"

Centralbankens chef underströk att banksystemet i stort är under kontroll men investerarnas oro förstärktes av rapporter om att vissa av bankerna hade slut på kontanter i uttagsautomaterna.

Svenska experter menar att oron är överdriven.

– Den kinesiska reaktionen visar snarare på en ansvarsfull politik från den kinesiska ledningen. Man försöker hejda den vidlyftiga utlåning som varit och försöker få de kinesiska bankerna att sansa sig, säger Annika Creutzer.

Varför paniken på börserna?

– Man är orolig för spridningseffekter men det är mycket nerver och psykologi. Det är en typisk känsloreaktion. Och många tjänar pengar på att börserna går upp och ner. Det finns stora ekonomiska intressen i häftiga svängningar.

På Stockholmsbörsen noterades en sänkning av OMXS-index med två procent - en svallvåg av börstemperaturen i Kina.

– Absolut. Men samtidigt är vi inne in en analysloop där man också försöker förstå vad den amerikanska centralbanken gör, säger Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi som menar att påverkan kommer samtidigt från både Kina och USA.

Föll 10 procent

Redan i mitten av maj aviserade den amerikanska Fed-chefen Ben Nernanke en stundande penningpolitisk svångrem. Detta första steg mot mer restriktiva stödköp av amerikanska statsobligationer fick på några veckor Stockholmsbörsen att falla med 10 procent.

Men trots att börserna pressas hårt är både den amerikanska - och kinesiska centralbankens hot positiva, menar experterna.

– Vi har vant oss vid Kina som en tillväxtmotor för hela världsekonomin men de har fortfarande väldigt hög nivå så vi ska inte klaga på Kina. Jag  hoppas bara att de kinesiska småspararna inte blir alltför hårt drabbade av detta. säger Annika Creutzer.

Enligt Jonas Olavi är det viktigt för alla ekonomier att Kina nu försöker komma tillrätta med skuggbanksfinansieringen.

– Kina försöker komma tillrätta med bubbeltendenserna på fastighetsmarknaden och detta är inget som slutar i närtid.

Vad händer närmast?

– Nu när marknaden är lite skakig läser man in att försöken att stävja bubblan är negativ, att de kommer att dra ner affärsviljan ute i landet och det i sin tur drabba bolag som vill sälja till Kina negativt. Men detta i viss mån övertolkat, säger Nordeas expert.

Följ ämnen i artikeln