Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Är det bäst att ha rörlig eller bunden ränta just nu?

Uppdaterad 2020-03-09 | Publicerad 2020-03-03

Vilken typ av boränta är egentligen bäst just nu? Och vad är skillnaden på de olika fondtyperna?

Det vet Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Här svarar hon på läsarnas frågor.

  • Martin: Är det bäst att ha rörlig eller bunden ränta just nu? Finns det risk för att räntan kommer höjas snabbt? Jag kommer kanske byta boende inom 2-5 år.

Christina: Hej Martin,

Historiskt har det ekonomiskt bästa valet varit att ha rörlig ränta. Men som du vet så kan man inte säga hur det kommer att bli i framtiden. Bara gissa. De flesta, inklusive jag själv, gissar just nu på att vi kommer att ha låga räntor en lång tid framöver och att snabba höjningar är osannolikt.

Om du oroar dig för högre räntor eller ligger på marginalen i din ekonomi kan det ändå vara bra att välja bunden ränta och därmed veta exakt vad du ska betala varje månad. Se det som en försäkringspremie. Du betalar kanske lite extra varje månad för att vara garanterad att inte plötsligt få en högre räntekostnad. Just nu erbjuder även en del banker en mycket förmånlig bunden ränta (ibland lägre än den rörliga) så är du säker på att du kommer att bo kvar kan det just nu även ekonomiskt vara bra att binda ditt bolån på ett eller ett par år. Glöm inte att det går att pruta även på bundna lån!

Läs mer om fördelar och nackdelar med rörlig eller bunden ränta.

Christina Sahlberg har jobbat som sparekonom, bland annat på Compricer.
  • Malin: Vad är en indexfond?

Christina: Hej Malin,

En fond kan vara aktivt eller passivt förvaltad. En fond som är aktivt förvaltad har en eller flera förvaltare som väljer ut vad fonden investerar i dvs vilka företag som ska ingå i fonden. Målet med en aktivt förvaltad fond är att den ska gå bättre än ett index, det vill säga en viss marknad. En passivt förvaltad fond följer i stället ett index dvs investerar i alla bolag på den marknaden. En indexfond.

En indexfond skuggar utvecklingen på en aktiemarknad, ett aktieindex. Om en indexfond följer exempelvis OMX Stockholm 30, ett aktieindex som följer de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen, består indexfonden av dessa 30 bolag. Om ett av de bolagen står för 5 procent av värdet i indexet består även fonden till 5 procent av det bolaget.

Det fina med en indexfond är att du sprider riskerna bra bland många företag och även bland många marknader om du väljer en global indexfond. Den automatiska förvaltningen av fonden gör också att du betalar en låg avgift för dessa fonder – vilket ofta resulterar i att du får en högre avkastning än vad fonder med höga avgifter ger dig.

  • Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer. Mejla dina frågor till minekonomi@aftonbladet.se eller skicka dina frågor till ”Fråga ekonomen”, Aftonbladet, 105 18 Stockholm.