Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Risk för dubbelsmocka för hyresgäster

”Lägg undan pengar redan nu”

Publicerad 2022-10-21

Räkna med en hyreshöjning på omkring 10 procent, är Fastighetsägarnas besked i förhandlingarna till hyresgästerna.

Skulle processen dra ut på tiden och sluta på den nivån blir höjningen retroaktiv.

Det kan innebära chockfakturor för svenska hyresgäster.

Sedan slutet av september pågår förhandlingar om 2023 års hyror mellan Hyresgästföreningen och de hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna.

– Det är ett exceptionellt år sett till de hyreshöjningar som en stor andel av bostadsbolagen som företräds av Fastighetsägarna säger att de vill genomföra, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Hård kritik mot hyreskraven

Han är starkt kritisk till vad han beskriver som rekordhöga hyreskrav som ställs från Fastighetsägarnas sida runt om i landet.

– Det är orimligt att tro att det finns marginaler hos hushållen för att klara de nivåer som de nu siktar mot. Vi kommer aldrig att acceptera den typen av höjningar, säger Erik Elmgren.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Enligt en lista som tidningen Hem & Hyra har sammanställt över de förslag som hittills kommit in siktar bostadsbolagen generellt på kraftiga hyreshöjningar runt 10 procent.

Fastighetsägarna, som företräder en rad privata hyresvärdar som motpart i förhandlingarna, har föreslagit en hyreshöjning på 9,5 procent i Stockholm.

Det kravet har nu mötts av ett motbud från Hyresgästföreningen i region Stockholm på 2,4 procent, vilket Hem & Hyra var först med att rapportera.

– En höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholm stad på tio år, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region Stockholm till tidningen.

Burstedt och Hyresgästföreningen region Stockholm anser att budet trots det är rimligt, eftersom det är beräknat mot de ökade kostnader som fastighetsägarna har fått det senaste året.

Men det avvisas skarpt av Fastighetsägarna som kallar det ”ett hot mot hyresrättens framtid”.

Men det är inte bara i storstadsområden som bostadsbolagen vill se kraftigt höjda hyror. I Boden föreslår Fastighetsägarna 10,8 procent i ökning, i Västsverige och Småland runt 10 procent och i Uppsala och Örnsköldsvik 10,2 procent.

Hänvisar till modell

Fastighetsägarna uppger att de bara utgår från den modell för att räkna ut hyror som man tidigare kommit överens om med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, den paraplyorganisation som samlar de kommunala bostadsbolagen.

– Skulle vi inte använda modellen som tar hänsyn till historisk utveckling och bara titta på vad som hänt i år så skulle hyreshöjningarna behöva landa mellan 20–25 procent, eller mer, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna och fortsätter:

– Nu hyvlar vi av runt hälften av det på ett bräde. Då landar vi runt 10 procent även om det kommer att skifta på de olika orterna där man nu förhandlar.

Även om Sveriges Allmännytta, som är den paraplyorganisation som samlar de kommunala bostadsbolagen, ännu inte gett besked om var de bedömer att hyresnivåerna bör hamna, finns det signaler.

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

Kan innebära retroaktiv smäll

Det låsta läget mellan Hyresgästföreningen och de privata fastighetsvärdarna riskerar att bli utdraget, vilket kan leda till att hyreshöjningen behöver tas ut retroaktivt.

Ovanpå en markant hyreshöjning finns alltså risk för ytterligare en smäll i form av chockfakturor för svenska hyresgäster.

– Om det i år slutar med att det blir lite högre höjningar än normalt så kan de retroaktiva höjningarna bli mer känsliga för hushållen. Då kanske man som hyresgäst i den mån man kan redan nu ska försöka lägga undan pengar till hyran, säger Erik Elmgren.

Även Fastighetsägarna medger att en stor retroaktiv höjning kan innebära problem för en del hyresgäster.

– Jag har absolut förståelse för att det kan upplevas som osäkert. Det är ny lagstiftning på gång som syftar till att vi ska få till en effektiv tvistelösning även för privata hyresvärdar. Där inskärper man just de här tidsgränserna för att slippa den här typen av retroaktiv förändring av hyran. Jag håller med om att det system vi nu har inte är bra för någon, säger Tomas Ernhagen på Fastighetsägarna.

Inga besked om eventuell lättnad

Han kan dock inte ge något besked om det skulle kunna bli tal om någon reglerad lättnad om stora retroaktiva höjningar skulle bli verklighet.

– Om fastighetsägarna upplever att det blir ett problem för hyresgäster så får de hantera det i relation med de aktuella hyresgästerna. Jag hoppas att vi inte ska behöva hamna i den situationen, säger Tomas Ernhagen.