Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

H & M gick från small till XXL...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-21

Nu ångrar grundaren av världssuccén att han lät företaget komma in på börsen

Grundaren Erling Persson, 84, ångrar att han börsintroducerade H & M.

Släkten har förlorat miljarder i skatter och utdelningar sedan familjeföretaget blev aktiebolag.

- Kamprad och Rausing har det lugnare, och med facit i hand borde vi aldrig ha börsnoterat oss, säger han i en ny bok.

Först ville han inte att boken skulle skrivas alls. Men sonen Stefan Persson, 53, lät sig övertalas. För första gången har patriarken därmed låtit en författare glänta på dörren till familjeimperiet.

I boken "Handelsmännen" (Ekerlids Förlag) försöker frilansjournalisten Bo Pettersson avslöja hemligheten bakom klädföretagets framgångar.

Den enkla affärsidén - att sälja prisvärda modekläder i de bästa affärslägena - har resulterat i 800 butiker i 14 länder och 40 000 anställda. På Veckans Affärers lista över Sveriges 500 största företag hamnar H & M på 30:e plats.

Under 90-talet var aktien favorit bland analytikerna. Med jämna mellanrum dök epitet som "börsens älskling" upp på affärstidningarnas förstasidor.

Missade chansen

Kursuppgången kan illustreras med de vinster H & M:s anställda har gjort. När företaget börsintroducerades 1974 fick alla H & M:are förtur till fem aktier var. Våren 2001 hade de fem blivit 17 000 och var värda 3 miljoner.

Men trots den positiva utvecklingen - eller snarare just på grund av den - ser Erling Persson börsnoteringen som ett misstag. Särskilt beklagar han att han inte tog tillbaka företaget från börsen när han hade chansen i början av 80-talet.

- Jag hade tankar på ett uppköp men ville inte börja med att sätta Stefan i skuld, säger Erling Persson i boken.

- Men hade jag vetat att han var så duktig skulle vi kanske ha gjort det.

Utomstående aktieägares del av företaget är i dag värd minst 100 miljarder. Att lämna börsen nu är omöjligt.

- Det är helt uteslutet. Vi skulle aldrig skuldsätta oss så, säger Stefan Persson i boken.

Så varför gick familjeimperiet in på börsen överhuvud taget? Oberoendet och inflytandet hade varit heligt för Erling Persson ända sedan starten 1943.

Dessutom skulle han ju inte kunna sitta på krogen utan att aktieägarna skulle titta surt på honom.

- Folk kommer att tycka att jag borde vara på kontoret och tjäna pengar åt dem i stället.

Ville fortsätta växa

Men till slut blev rädslan för höga arvs- och förmögenhetsskatter vid ett arvsskifte för stor. Konkurrenter som Åhlén & Holm hade redan visat intresse av att köpa det lilla klädföretaget. Men det var inget för Erling Persson som ville behålla kontrollen inom familjen. Han ville ju dessutom att företaget skulle fortsätta att växa.

- Jag var så fantasilös att jag inte kunde föreställa mig att en så här kolossal expansion skulle kunna självfinansieras.

Den första successionen blev enormt lyckad. Stefan Persson lyckades exportera konceptet och tog till slut H & M över Atlanten till USA.

Nu är frågan vem i familjen som ska leda företaget under 2000-talet. Där finns ännu inget svar. Stefan Perssons äldste son Karl-Johan, 26, jobbar inte ens inom företaget. Pappa har heller inga förväntningar på honom att ta över. Men om farfar får bestämma blir det nog så till slut i alla fall.

- Vi Perssöner vaknar sent, säger han.

Boken "Handelsmännen, Så skapade Erling och Stefan Persson sitt modeimperium" finns hos Sveriges bokhandlare på tisdag.

Viktiga årtal för H & M

Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln