Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

"Det är farligt att låna till aktieköp"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-30

Läs hela chatten med Lars Frick, N24:s aktieexpert.

Sandra säger: Hejsan

Är en fattig student som har lyckats med bedriften att köpa erikssonaktier när det kostade över hundralappen. Är det värt att hålla på dessa aktier och hoppas på en värdeökning, eller ska man sälja dem?

   Lars Frick säger: Hej Sandra! De flesta proffs verkar övertygade om at Ericsson tagit fart igen och med en bra trend i såväl bolag (dvs. resultat, med mera) som aktie så kan du nog bli en mindre fattig student om du sitter på dem lite till! //Lars

Hanna säger: Hej, vad är det som gäller för att nå framgång med aktier? Måste man ha järnkoll hela tiden eller?

   Lars Frick säger: Det finns två vägar som funkar. Om du inte orkar kolla börskurser varje dag är det bäst att fundera på några bolag som verkar i en intressant bransch, som har en stark marknadsposition, med mera. Sen kan man köpa och låta dem vara. Men om du är mer spekulativ och chansar då och då med för tillfället "heta" aktier är det viktigt att bevaka vad som händer. Förmodligen kommer du bli mer intresserad av aktier när du väl köpt några. Särskilt om det går bra, och då kan det bli kul att läsa börssidorna. //Lars

franke säger: har du något förslag på nordisk aktie?

   Lars Frick säger: Det finns massor. Råvaror komemr fortsätta vara hett ett tag, bankerna går bra, liksom "cykliskt" som verkstad. Jag har några egna favoriter, och dem kommer du se i min portfölj i aktieSM om ett par veckor!

Mats säger: jag är intresserad av att käpa aktier till mina barn, i dag 5 och 7 år gamla. Hur ser en optimal portfölj ut?

   Lars Frick säger: Eftersom det är till dina barn förmodar jag att du vill vara långsiktig. Köp åtminstone 5-6 olika aktier i olika branscher så inte portföljen står och faller med en eller två aktier. Några exempel bland de stora bolagen är en bankaktie, ett verkstads/retailbolag som exvis Elux, och krydda med lite telekom hårdvara. Operatörer är nog lite riskfyllt idag. Detaljhandelsbolagen är också intressanta, men väldigt dyra idag så det är nog sämre på sikt.

Janne säger: Är det bra att låna t.ex 25000 kr för att ha råd att köpa aktier? Vilka aktier hade du köpt isåfall?

   Lars Frick säger: Låna är farligt. Säg att du har 10 000 och lånar 10 000 till, och köper aktier föer 20'. OM den portföljen tappar 10 procent är du 2 tusen back och har bara 8 tusen kvar i egna pengar och du ahr förlorat 20% av dina egna pengar. Alltså, med belåning ökar hävstången både upp och ned. OM du lånar, se till att vara noga med att sälja svaga aktier fort så du inte slutar med en skuld. Det kan vara frestande, men tänk år 2000 så förstår du nog vad jag menar. Lycka till! //Lars

Tony säger: Det pratas mycket om att vi konsumenter har börjat göra av med väldigt mycket pengar, att vi tar lån för att konsumera och att vi i viss mån lever över våra tillgångar. Tror du att överkonsumtionen kommer att leda till ett nytt börsras i framtiden?

   Lars Frick säger: Jag tror inte konsumtionen är någon risk. Hushållen har mer pengar och den största risken ligger nog snarare i om bostadsmarknaden sjunker. De flesta hushålls förmögenhet är bunden i boende och det kan slå hårt mot ekonomin om bostadspriserna börjar vackla.

Sean säger: Är det säkert att investera i Balkan Aktier/fonder?

   Lars Frick säger: Så kallade "emerging markets" med relativt nya bolag och börser är spännande, men det är svårt att hålla koll på. Rysslandsfonder tex. har varit en fantastisk resa, men det har bitvis varit stora nedgångar. Jag tycker själv att EM-investeringar är ett spännande sätt att ta ett bet på en ny region. Att ha köpt Kinafonder för fem-sex år sedan har ju tex. varit en bra investering. Det man ska komma ihåg är att det kan ta tid för dem (dvs. investeringar i utvecklings/tillväxtregioner) att komma igång!

Novis säger: Finns det ngr bra web/Kvällskurser för ngn som vill lära sig allt om aktier och aktieköp?

   Lars Frick säger: Det finns tyvärr ganska dåligt med bra kurser. Däremot har aktiespararna mycket material, en bra tidning med mera, så ett medlemskap där är en bra början. Det finns också en hel del forum som handlar om aktier, ett är www.vcw.se, men läs ett tag innan du gör något, för kvaliteten på inläggen varierar!

malömit säger: Hej ! Ska nu placera om mina pensionspengar (är 28 år). Har för vana att titta över placeringarna 1 gång/år. Vilka områden / världsdelar bör jag placera i ?

   Lars Frick säger: Tillväxten i USA verkar plana ut och vara nära en topp, så den marknaden tror jag mindre på. Däremot är Asien fortfarande mycket intressant och Japan verkar äntligen vara ute ur svackan, så en investering i en fond med japaninslag är spännande. Tyskland är även det ett land som sakta, men ändock börjar repa styrka. Det kan också vara intressant att titta på. Vad gäller branscher går det mesta bra. Det enda som fortfarande känns mycket osäkert är bioteknik som är högrisk!

Britta säger: Är det läge att sälja H&M nu?

   Lars Frick säger: Till Britta, det kom visst en fråga emellan...H&M: H&M aktien har en tendens att stiga och stå still om vartannat, och under perioder av svag försäljningstillväxt med mera kan den vara trött. Sen, när siffrorna går åt rätt håll igen brukar den återta förlorad mark. Efter gårdagen så tror jag att den kommer få svårt att hänga med andra konfektionsbolag, som tex. RnB, JC, Lindex med mera. H&M är en bra aktie för lite mer långsiktiga placeringar för det är ett formidabelt bolag!

My säger: Hur tror du framtiden ser ut för TeliaSonera aktierna?

   Lars Frick säger: Telia Sonera har dessvärre en del problem. Svag lönsamhet i Finland, otydlig struktur med mera. Jag trodde den skulle komma igång när det började ske strukturaffärer i sektorn (sammanslagningar, uppköp med mera). Men det har inte skett. Tele2 är i så fall mer intressant om man vill ta ett bet på en operatörsaktie.

/Eric säger: Hej Hej! Vad tycker du om Talebs taktik; att köpa värdelösa aktier ihopp om att en katastrof skall hända, som får aktierna att stiga? /Eric

   Lars Frick säger: Turnaroundcase är spännande, men osäkert. OM det enda som kan få upp en aktie är något stort så är det nog bättre att låta bli. Däremot kan man ju alltid spekulera i att aktier som är ute ur modet ska komma in i värmen igen. Där är risken lägre. Se bara på Boliden som ingen knappt visste vad de gjorde för tre-fyra år sedan. Det är nu en av börsens hetaste aktier!

säger: Visst finns det ett samband mellan börsutvecklingen

och den lågt värderade kronan?

   Lars Frick säger: Ja, för exportbolagen. Många av tex. verkstadsbolagen tjänar på en svag krona och det ger en bra skjuts till försäljningen. Så tror du på en svag krona=kolla efter bolag med hög andel försäljning utomlands. Makroekonomiskt är sambandet mer otydligt mellan svag valuta och börs, där det normalt är så att en svag valuta gör börsen i det landet mindre attraktivt.

emma säger: Hej! Latinamerika är det nåt att satsa på eller?

   Lars Frick säger: Marknadsföraren Philip Kotler sa en gång att "Brasilien är ett framtidsland. Och kommer så förbli" Vad han menade var väl att det finns många löften, men att det inte händer så mycket. Det är ganska stora risker man tar som ivnesterare där, inte minst valutarisk då flera stora latinamerikanska valutor rör sig mycket. OCh det påverkar värdet av dina aktier!

Martin säger: Är inte många industribolag övervärderade med tanke på P/E-tal upp till 35?

   Lars Frick säger: Jo, P/E 35 (dvs. börsvärde delat med vinst, det visar hur mycket man får betala för varje vinstkrona) är högt!! Det är svårt att säga vad som är "rätt" värdering ibland, en variant är fed-modellen som menar att låg ränta betyder att man kan motivera högre P/E tal och vice versa. Men 35 är fortfarande för högt. En ganska användbar tumregel är att P/E talet ska ligga ganska nära tillväxten i procent. (Det kallas PEG-tal, sök gärna på nätet för definition). Alltså: hög tillväxt=högt P/E tal och tvärtom. Få verkstadsbolag har en tillväxt i närheten av 35 procent. Så välj en annan aktie är mitt råd!

Följ ämnen i artikeln