Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Thomas, 42, nobbade befordran – av rädsla för Kronofogden

Uppdaterad 12.59 | Publicerad 12.00

Thomas, 42, har varit fast i skuldfällan i över 20 år.

Skulderna har bland annat tvingat honom till att tacka nej till ett mer välbetalt jobb.

– Det är helt skruvat, säger han.

När Thomas flyttade hemifrån i 20-årsåldern ville han köpa tv, soffa och annan inredning. Precis som alla hans vänner gjort. För att ha råd tog Thomas flera olika lån.

– Jag tog lån för allt, då var det populärt med kontokrediter, det var på slutet på 90-talet. Man köpte på kredit till hög räntesats. Det gjorde jag tills jag hade ett helt hem. Sen började räkningarna komma, och tillslut översteg det vad jag hade i lön, säger han.

Så blir du skuldfri – steg för steg


När kalkylen sprack valde Thomas att sluta öppna posten. Räkningarna började samlas på hög.

– Jag skyller inte på någon annan, alltihopa är mitt eget fel, säger han.

Thomas skuld har minskat med 200 000 på 15 år, trots att han under den tiden haft utmätning på 11 000 kronor i månaden de åren.

Skulden växte snabbt

I cirka fem år struntade Thomas i skulderna, som snabbt växte. Lånen han tagit för möblemang var från början på cirka 50 000 kronor. När Thomas bestämde sig för att ta tag i situationen hade skulderna växt till 450 000 kronor.

Sedan dess har Thomas betalt in 5 000 kronor till Kronofogden varje månad. Han betalar samtidigt 6 000 kronor i underhåll till sin ex-fru, som tar hand om deras gemensamma barn.

– Skulden minskar, men väldigt långsamt. Mina 450 000 kronor som jag hade i skuld har minskat med 200 000 på 15 år.

”Polisen tar bilen”

I dag har Thomas förlikat sig med att han kommer att vara skuldsatt resten av livet. Enligt honom är det flera olika lagar och regler som sätter stopp för möjligheterna till en skuldfritt liv.

Sedan 2002 har Thomas totalt samlat på sig 102 anmärkningar, det vill säga bolag som skickat in betalningskrav till Kronofogden. I dag har han 28 aktiva skulder hos myndigheten.

Samtidigt har Kronofogdens möjlighet till att utmäta egendom bland annat hindrat Thomas från en befordran.

– Jag jobbar som säljare, för några år sedan blev jag erbjuden en tjänst som var en högre form av säljare. Men jag var tvungen att säga nej för polisen tar bilen. Det är helt skruvat. Jag fick tacka nej till högre lön med chans till bonus för att jag inte får sitta i tjänstebil.

Thomas vågar inte låna prylar eller saker från bekanta, då riskerar de nämligen att utmätas.

Det är inte bara tjänstebil som Kronofogden har möjlighet att utmäta. Nästan all form av egendom med värde kan beslagtas av Kronofogden, och det gäller även för prylar och saker som lånats.

– Lånar jag en bil, cykel, bostadsrätt eller något annat av värde så är jag i besittning av det och då kan polisen göra en flygande utmätning av egendom som inte är min. Det i sin tur gör att jag kan aldrig befatta mig med något av värde, vare sig lånat eller ägt. Jag blir en andra klassens medborgare, säger Thomas.

Skamligt att berätta

Thomas har ansökt om skuldsanering två gånger, men nekats på grund av att skulden ansetts för låg. Enligt Kronofogden finns det utrymme för Thomas att betala tillbaka skulderna inom en överskådlig tid. För att utöka den chansen till att bli skuldfri betalar Thomas av 2 000 kronor extra varje månad på de skulder som inte finns hos Kronofogden.

Trots att Thomas levt med skulder hela sitt vuxna liv är det få i hans närhet som känner till situationen. Att berätta känns för skamligt.

– Man håller det väldigt tätt intill sig. Jag pratar inte om det på jobbet eller med vänner, säger han.

Thomas upplever att han befinner sig i ett parallellt samhälle, utan samma rättigheter som personer som är skuldfria.

Varför ställer du upp på en intervju?

– Mina ungdomsbeslut har straffat mig hela livet och om min berättelse kan få en unge att inte hamna i samma sits är det värt det. Och om ingen berättar om hur det är att leva så här så kommer det aldrig bli någon förändring och gör man inget så kan man heller inte klaga.

– Vi är i dag 400 000 svenskar som är skyldiga 129 miljarder, hade vi bara fått bättre förutsättningar att göra bot och rätta till så hade den summan varit lägre. I stället får vi leva i ett parallellt samhälle och nästan gömma oss.

Fotnot: Thomas heter egentligen något annat

David Peterson