Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Här är Sveriges nye skogsbaron

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-11

Nu är du delägare i Bo Dockereds bolag - men jubla inte

Grattis! Du har just blivit delägare i Europas största skogsbolag, hittills med namnet Sveaskog.

Men frågan är om du borde vara jättelycklig.

Nu äger staten en femtedel av landets alla skogar.

Sveriges nyaste skogsbaron heter Bo Dockered och är ordförande i det helstatliga skogsbolaget Sveaskog. I går lade Sveaskog ett bud på Assi Domän.

Om affären går i lås blir svens-ka folket inte bara ägare till Sveriges största skogsbolag. Utan dessutom till Europas största skogsägare. Knappt en femtedel av all skog i landet kommer att förvaltas av det nya bolaget som ännu inte fått något namn.

Sveaskog är ett hett tips.

Affären ställer många frågor på sin spets. En handlar om staten som ägare. Långsiktighet är inte det som präglar hanteringen av Assi Domän.

För sju år sedan sålde staten en majoritet av bolaget via börsen. Dåvarande näringsministern, Per Westerberg (m), trumpetade stolt ut att svenska folket hade chans att köpa en ny folkaktie för en billig penning.

Nu gör staten alltså ett tvärt lappkast. Köper tillbaka aktierna och betalar med kontanter och med aktier i Billerud. En massa miljarder snurrar runt men till sist ska affären inte kosta statskassan ett enda öre.

Statens argument är ihåliga

En annan, och angelägnare, fråga gäller staten som företagare. Varför ska staten vara Europas största skogsägare?

De argument som förs fram klingar ihåligt. Bevara biologisk mångfald och kulturella värden i skogen är ett. Men det kan man lagstifta om, för det krävs inte direkt ägande.

Bättre möjligheter till markbyten med andra skogsägare är ytterligare ett egendomligt argument.

Varför skulle det vara lättare att byta med Sveaskog än med SCA?

Får in mer pengar på tobaksskatten

Den verkliga förklaringen tycks snarast vara att tjäna pengar. De 72 företag som ägs av staten gjorde förra året en sammanlagt vinst efter skatt på 20,6 miljarder kronor. Av dem levererades 9,6 miljarder in till statskassan.

I statens stora budget är det inte särskilt mycket pengar. De statliga bolagen ger mindre än skatten på tobak och öl. Men det är trots allt ett tillskott som motsvarar hela kulturdepartementets budget och lite till.

Ändå måste man ifrågasätta statens allt tydligare ambitioner att bli affärsman.

I den senaste redogörelsen för företagen med statligt ägande är företagen uppdelade i divisioner som i vilken årsredovisning som helst. Dagligvaruhandel, transport, telekom, basindustri är några av områdena.

Statens viktigaste uppgift är att skapa regler och lagar och se till att basfunktioner som vård, rättsväsende och utbildning fungerar. Det är inte, och kommer aldrig att vara, att driva företag.

Han ska driva Europas största skogsbolag

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln