Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Fördubblat elpris på sju år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool har fördubblats på sju år. I juni låg spotpriset på 54 öre per kWh.

– Ser man det historiskt ligger det på en hög nivå i sommar, säger chefen för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

21 öre per kilowattimme. Så mycket kostade elen i snitt på Nord Pool 2001. I år har spotpriset höjts till i snitt 40 öre per kWh. Och elbolagen tjänar grova pengar på dagens elpriser. Fast ökningen kan inte enbart skyllas på giriga bolag. En del nya avgifter på energi har tillkommit detta århundradet.

– Man räknar med att elcertifikaten påverkar elpriset med ungefär sex öre i dagsläget och utsläppsrätternas påverkan låg kring 20 öre per kWh i juni, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå, till TT.

Hänger på vädret

Den som tecknar sig för ett sex månader långt elavtal hos statliga Vattenfall får i dag betala 1:23 kronor per kWh. Fast på frågan vad elen kostar svarar Vattenfall 71,3 öre per kWh inklusive utsläppsrätter och elcertifikat.

– Du som kund betalar 1:23 kronor, men när elen lämnar elföretaget är priset 71,3 öre per kWh utan moms och skatt. Energiskatten är 27 öre plus moms, säger Vattenfalls privatmarknadschef Per Thorin till TT.

Vad som händer med elpriset framöver är svårt att sia om. Mycket hänger på vädret. Temperatur och nederbörd har stor inverkan på prislappen.

– Ur ett plånboksperspektiv ska man hoppas på en blöt och varm höst. Det låter inte så attraktivt kanske, men ur ett konsumentperspektiv är det bra, säger Per Thorin.

Skaffa elavtal

Bo Hesselgrens råd till konsumenterna är att skaffa sig ett elavtal. Cirka 40 procent av dem saknar ett sådant i dag.

– Det betyder att elföretagen ensidigt sätter ett pris och det blir oftast den dyraste lösningen för kunden. Både avtal om rörligt pris och ett bundet pris är ofta långsiktigt bättre än att inte ha något avtal alls.

Vattenfalls vinst före skatt steg med knappt en halv miljard kronor under årets andra kvartal till 5,5 miljarder kronor. Men konkurrensen är hård, menar Per Thorin:

– Det är väldigt små marginaler och det finns 100 företag i Sverige som säljer el.

TT: Hur vanligt är det att svensken byter elleverantör?

– Elmarknaden är ungefär 4,5 miljoner hushåll i Sverige. Cirka tio procent av dem byter elbolag varje år, säger Per Thorin.

TT

Följ ämnen i artikeln