Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Så delar ni upp parekonomin

Publicerad 2017-11-16

Att prata om pengar är det viktigaste för att nå ekonomisk jämställdhet.

Vartannat par lever inte ekonomiskt jämställt. Men det finns gott om saker ni kan göra för att jämna ut skillnaderna i förhållandet – och slippa bråken.

– Pengabråk är roten till mycket ont, säger vardagsekonomen Magnus Hjelmér.

Nästan vart femte svenskt par anser inte alls att de lever jämställt, och ytterligare en tredjedel anser att deras relation bara är delvis jämställd. Det visar en Novusundersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar.

Samtidigt är pengar förmodligen den vanligaste orsaken till att par bråkar, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

”Roten till mycket ont”

– Det finns tyvärr många undersökningar som visar att olika syn på ekonomin ligger bakom många gräl. Det är också en av de främsta anledningarna till att folk skiljer sig. Pengabråk är roten till mycket ont, så det är viktigt att ha en dialog och planera, säger han.

Viktigast för undvika grälen är att sätta sig ner och prata om den gemensamma ekonomin, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Många gånger kan det kännas jobbigt att prata om pengar med varandra. Ett sätt kan vara att boka in en tid när man sätter sig och pratar. Det viktigaste är att båda är insatta i ekonomin, säger hon.

Ett råd Magnus Hjelmér delar.

– Till exempel kan man betala räkningarna varannan månad. Då tvingas man bli involverad, säger han.

Procentuell uppdelning

Steget därefter är att komma överens om hur ekonomin ska delas upp.

– Man behöver ha en gemensam bild för att kunna skapa jämställdhet. Ett sätt är att dela upp kostnaderna procentuellt efter hur mycket man tjänar, säger Magnus Hjelmér.

Han tycker att par ska fokusera på hur mycket eller lite pengar som finns kvar på respektive persons konto när alla gemensamma utgifter dragits.

– Så att båda parter känner att det finns utrymme för egna aktiviteter. Det är annars något som riskerar att få stryka på foten i ett ekonomiskt ojämställt förhållande, säger han.

Jämställd pension

En viktig faktor för att uppnå bättre jämställdhet är att planera pensionen tillsammans, säger Elisabeth Hedmark.

– Om ena parten jobbar deltid och tar extra stort ansvar hemma kan det vara en idé att kompensera den. Antingen kan man att flytta över premiepensionspengar, eller så sätter man gemensamt av mer pengar till den personens egna pensionssparande, säger hon.

Så gör du relationen mer jämställd:

  1. Våga prata pengar
    Det är viktigt att bägge parter känner sig trygga och självständiga i hushållets ekonomi. Många par glömmer bort att prata ekonomi med varandra. Hur vill ni att den gemensamma framtiden ska se ut rent ekonomiskt? Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra? Har båda råd att leva enligt den levnadsstandard som ni har valt?
  2. Ha eget sparande
    Se till så att ni båda har eget sparande. Och kompensera eventuellt den som drar tyngst lass hemma och kanske yrkesarbetar deltid. Tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom, för att säkerställa att pengarna tillfaller ägaren vid en skilsmässa.
  3. Planera pensionen mer jämställt
    De olika val som du gör i livet kan få betydelse för din framtida pension. De flesta känner till att lönens storlek spelar en viktig roll. Andra saker som påverkar den framtida pensionen är föräldraledighet, minskad arbetstid och antal VAB-dagar.
    Att flytta över den del av pensionssparandet som heter premiepension till sin partner är ett sätt att göra det framtida pensionärslivet mer jämställt. Ett extra sparande är ett annat sätt att kompensera den som har tagit ett större ansvar hemma under perioder.

Källa: Länsförsäkringar

Följ ämnen i artikeln