Amerikanska storbanken: Bra om ekonomin går åt skogen
Publicerad 2023-02-01
Det värsta som kan hända är att det inte går fullständigt åt skogen.
Det menar amerikanska JP Morgan som nu varnar för vad en utebliven recession skulle innebära.
– Får man inte ner efterfrågan i nivå med utbud kommer man att hamna och fastna i höginflationssamhället, säger John Hassler, professor i nationalekonomi.
USA går mot en recession, menar många bedömare. Så även den amerikanska banken JP Morgan som ser en recession som det mest sannolika scenariot för den ekonomiska utvecklingen under 2023, skriver Business Insider.
Det innebär att den amerikanska arbetsmarknaden kan kylas av, med lägre lönetryck som i sin tur skulle få ner inflationen och därmed öppna för räntesänkningar under 2024, menar banken.
Samtidigt varnar bankens strateg Mike Bell för att det värsta som skulle kunna inträffa är att det inte blir någon recession alls, vilket skulle tvinga amerikanska centralbanken, Fed, att fortsätta på en hårdare linje.
– Om löneutvecklingen fortsätter som innan kan Fed tvingas att höja räntan under andra halvan av 2023, alltså mer än vad man gjort prognoser för. De kan då inte sänka räntan lika mycket som alla förväntar sig under 2024, vilket skulle få både aktie- och obligationsmarknaden att gå nedåt samtidigt, säger Mike Bell till Bloomberg TV.
”Annars fastnar man i höginflationssamhället”
John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, förklarar att det inte finns något självändamål i att få en recession.
– Men det är viktigt att få ner efterfrågan, särskilt i USA, så att den kommer i nivå med utbudet. Annars fastnar man i höginflationssamhället.
Att det är viktigare att få ner efterfrågan just i USA handlar om att de har en annan modell för lönesättningar.
– Här är det centralt att man i kollektiva avtal kommer överens om rimliga löneökningar, för att inte fastna i höginflationssamhället. I USA är det mer flexibelt och därför är det viktigare att få ner efterfrågan i nivå med vad ekonomin där kan producera, säger John Hassler.
Så vi bör hålla tummarna för en recession?
– Både och. Det finns en risk för att recessionen blir onödigt djup och då är man framför allt orolig för att ett antal förstärkningsmekansimer sätter fart. Den värsta är om banker börjar gå under. Då är det tveklöst så att det gått för långt. Det är ett väldigt illa scenario, men det är också dåligt om vi inte kommer ner till en normal konjunktur och gärna lite under.
”Det tar tid att bromsa”
För Sveriges del menar John Hassler att vi redan fått ner efterfrågan i paritet med utbudet.
– Vi har tryckt ner den till ett läge som redan ligger strax under ett normalt konjunkturläge. Det tar tid att bromsa, som med ett stort fartyg, men vi har bromsat in ordentligt och min bedömning är att vi inte behöver mer åtstramningar i form av höjda räntor och finanspolitiska åtstramningar.
Förra veckan kom siffror som visade att BNP-tillväxten under sista kvartalet i Sverige var negativ.
– Det är nödvändigt och har varit syftet. Vi är på väg in i en svag lågkonjunktur, precis som vi vill.
Finns det risk att Riksbanken puttar oss för långt ner i konjunkturen?
– Ja, men en höjning med en kvarts eller en halv procentenhet kommer inte leda till någon finanskris. Överraskar man och höjer med en hel procentenhet, skulle det däremot få stora effekter.
Ska vi vara med oroliga för USA, i och med deras påverkan på världsekonomin?
– Det är problematiskt att man fortsätter spä på efterfrågan från finanspolitiken. ”Inflation reduction act” borde egentligen kallas ”inflation increasing act”, för det hjälper inte till. Samtidigt har man en centralbank som är fullt medveten om det här och så länge den får operera självständigt tror jag den kommer göra det som är rätt, säger John Hassler.