Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sverige fortsatt konkurrenskraftigt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-28

Behåller tredjeplats i världsranking

Sverige behåller sin tredjeplats på rankningen av världens mest konkurrenskraftiga länder.

Det är World Economic Forum som årligen rangordnar världens länder, byggt på officiell statistik och enkäter från över 10000 personer i ledande ställning runt om i världen.

De nordiska länderna klarar sig väl. Finland toppar listan, följt av USA och med Sverige och Danmark på tredje respektive fjärde plats.

Först därefter kommer några av Asiens tigerekonomier – Taiwan och Singapore.

De nordiska länderna har flera kriterier gemensamt som gör dem extremt konkurrenskraftiga, heter det i årets rapport.

Stabila

De är stabila ekonomier, har effektiva myndigheter och en samsyn i samhället om prioriteringarna i statsbudgeten, heter det i rapporten.

”Det finns inga bevis för att de höga skatterna skulle motverka dessa länders möjlighet att tävla effektivt på världsmarknaden”, skriver Augusto Lopez-Claros, chefekonom på World Economic Forum, i en kommentar.

Per Juth på Svenskt Näringsliv är inte förvånad över Sveriges placering men håller inte med om slutsatsen.

– Det görs en mängd olika studier och Sverige och Finland placerar sig ofta högt på vissa områden som stabilitet, IT och telefoni medan vi på andra variabler, som skatter, hamnar långt bak. Det beror på hur man väger de olika sakerna.

– Men jag tror ingen kan säga emot att högt skattetryck, stor offentlig sektor och arbetsmarknaden är problemområden i Sverige, säger Juth.

Östros nöjd

Desto gladare är näringsminister Thomas Östros som i en skriftlig kommentar säger:

”Sveriges starka position visar att det är möjligt att kombinera en stark välfärdsmodell med dynamik och konkurrenskraft. Genom stora satsningar på forskning, utbildning och infrastruktur samt strategiska skattelättnader fortsätter vi stärka Sverige som investeringsland”.

Jämfört med övriga tigerekonomier i Asien rankas Hongkong betydligt lägre och har fallit med 7 platser till 28:e plats. Kina och Indien, båda länderna högintressanta för svenskt näringslivs nysatsningar, ligger på 49:e respektive 50:e plats.

World Economic Forums genomgång täcker i år 117 länder.

Statsminister Göran Persson förvånas inte över Sveriges och övriga nordiska länders framskjutna placering i World Economic Forums lista. På en pressträff i Kristianstad på onsdagen använde han resultatet till ett nytt hugg mot den borgerliga alliansen.

– Det ligger politisk sprängkraft i den här listan, sade han.

– Jag tror att vi i Norden har en samhällsmodell som lyckas förena trygghet med konkurrensförmåga. Den nordiska välfärdsmodellen står sig väl i en internationell jämförelse.

Finland i topp – Tchad i botten

Skatter och skolor i underlaget

Maria Victorin/TT

Följ ämnen i artikeln