Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vi blir rånade av storbankerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-05

Riksgäldens chef har rätt: Byt till nischbanker

Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén går till frontalangrepp mot storbankerna. Kunderna bör byta till andra banker.

Franzén har rätt.

De vanliga sparräntorna är rena skämtet.

Thomas Franzén, chef för Riksgäldskontoret.

Riksgäldskontoret sköter statsskulden.

Dess chef, Thomas Franzén, gick i går till attack mot landets fyra storbanker; SE-banken, Nordea, Föreningssparbanken och Handelsbanken.

Krönikan fick stort genomslag

- Ta ut dina pengar från storbankernas sparkonton. Flytta dem till nischbankerna (eller till Riksgäldskontoret för all del). Du behöver inte ta risker för att få en anständig ränta på ditt kontosparande, uppmanade han i en krönika som fick stort genomslag.

Thomas Franzén har i princip rätt. För den som inte sparar stora pengar eller är förmånskund av något slag är det bättre att spara pengar i HSB, Skandiabanken, små regionala sparbanker eller till och med hos Ica och Konsum. Räntorna där är betydligt högre än på vanliga konton i storbankerna.

SDen som har 10 000 kronor insatt på Skurups sparbanks högräntekonto under ett år får en ränta på 380 kronor. En kund som däremot väljer Föreningssparbankens vanliga sparkonto får nöja sig med en fjärdedel av summan - 100 kronor.

SDen som har samma summa insatt på Nordbankens Solo kapitalkonto tjänar på ett år 320 kronor. Motsvarande avkastning på Ica-kortet är 360 kronor och på Konsums Med mera-kort 400 kronor. Hos Konsum får man dock ha högst 15000 kronor innestående.

Franzén har alltså rätt. Men han talar i egen sak. Statsskulden består i huvudsak av lån från svenska folket.

Bättre villkor hos Riksgälden

Franzén och hans personal är beroende av att du och jag vill låna ut pengar till dem. Antingen genom att köpa obligationer eller genom insättningar på Riksgäldsspar som i princip fungerar som ett bankkonto. Alltså ger de ganska bra ränta.

S10 000 på Riksgäldsspar utan tidsgräns och med obegränsat antal uttag ger på ett år 350 kronor i ränta. Samma summa på Nordeas kapitalkonto, som bara tillåter fyra uttag om året, ger futtiga 90 kronor.

SDen som har samma summa insatt på SE-bankens sparkonto tjänar 115 kronor före skatt. Det är en minst sagt usel avkastning. Särskilt med tanke på inflation och skatt. När dessa poster dragits har man mindre kvar när året är slut än man hade när sparåret inleddes.

Dags att vi blir kritiska kunder

Vi borde alltså göra som Franzén säger. Skärpa oss och bli kritiska kunder. Till dess kommer räntan på storbankernas vanliga sparkonton att vara rena skämtet.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln