Operatörerna oroas av nya EU-regler

Publicerad 2013-09-12

EU-kommissionen har enats om ett nytt regelpaket som bland annat ska ge konsumenterna billigare telefonsamtal

Telekomoperatörerna är oroliga för att de nya EU-reglerna ska dränera branschen på pengar som behövs för fortsatt utbyggnad av mobil- och bredbandsnäten.

– Läget är riktigt läskigt, säger Bengt Nordström, en av Sveriges ledande konsulter på området.

EU-kommissionen, med ansvariga vice ordförande Neelie Kroes i spetsen, har enats om ett nytt regelpaket som bland annat ska ge konsumenterna billigare telefonsamtal och laglig rätt till ett öppet internet utan neddragna hastigheter eller andra flaskhalsar.

Utgångspunkten är att EU hamnat långt efter USA, Japan och Sydkorea, länder som tillsammans har ungefär lika många invånare som EU. Därför är det nödvändigt att agera snabbt, slog Kroes fast när hon presenterade paketet på torsdagen

Slopad roaming

– De länderna har tillsammans åtta gånger mer fast bredband och femton gånger mer mobilt bredband än EU, påpekade hon.

I paketet finns förslag som på ett par års sikt helt ska slopa roamingen mellan operatörerna och tak för vad samtal får kosta. Enligt de stora europeiska operatörerna kommer bara slopad roaming att minska deras intäkter med 60 miljarder kronor fram till 2020.

– Politikerna borde gjort en analys av varför vi hamnat i den här situationen. Men den analysen saknas helt och i stället tycker jag kommissionen kommer med populistiska, kortsiktiga och konsumentvänliga förslag. De förändrar absolut inte förutsättningarna för den europeiska telekomindustrin till det bättre, säger Bengt Nordström som har mångårig erfarenhet från de flesta stora telekomaffärerna i Sverige.

Kräver genomläsning

– Alla vet att bredband är viktigt för ekonomisk utveckling. Då är det lite märkligt att man tar pengar från dem som bygger nät, tillägger han.

Hos Telia är man försiktig med kommenterar till kommissionens förslagspaket och påpekar att det kräver noggrann genomläsning.

– Det känns inte som om det här är färdigarbetat och vi hoppas kunna vara med och diskutera det här för att hitta vägar framåt. Vi vill kunna erbjuda våra kunder attraktiva tjänster och där delar vi målet med kommissionen, men inte vägen dit, säger Salomon Bekele, presschef på TeliaSonera.

TT

Följ ämnen i artikeln