Ekonomen avslöjar: så slipper du topplånet

Publicerad 2013-10-30

Det är pedagogiskt utmanande att amortera när räntan är låg och kostnaden överkomlig.

Besparingen känns så liten jämfört med att amortera när räntan nosar på 20 procent.
Vi ställde tre frågor till Compricers privatekonom Christina Söderberg om amorteringshetsen och Finansinspektionens senaste förslag om alla nya bostadslån ska amorteras till 75 procent av marknadsvärdet inom 10-15 år.

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Om man bor i ett område med ökande priser "amorterar" huset ned sig själv till 75 procent av marknadsvärdet på några år. Kommer det att räknas som en amortering?

– Amorteringskrav kommer inte att införas på befintliga lån. Men om man däremot har ett amorteringskrav på sin bostad i dag och tror att bostaden har ökat i pris kan det vara värt att värdera bostaden och lägga om sina lån. Har man topplån till exempel kanske man kan bli av med dessa – och även amorteringskravet om man har ett sådant.

Kommer amorteringskravet att drabba alla om marknadsvärdet plötsligt sjunker så att lånet är högre än 75 procent?

– Svårt att svara på. Men som sagt, befintliga lån kan bankerna inte gå in och ställa krav på så blir nog inte fallet.

Är det dyrare att amortera när räntan är högre eller finns det andra skäl att lägga besparingarna på nuvarande lågräntelånet?

– Nej, det är inte dyrare att amortera när räntan är högre - man har oftast bara mindre utrymme i plånboken då eftersom man redan betalar så mycket i ränta. Du kanske kan göra ett exempel att nu kanske man betalar 3 000 kronor i ränta/månad på sitt lån - och om räntan går upp till normalnivåer så blir den kostnaden lätt 6 000 kronor/månad. Om man då nu istället amorterar 2 000 kronor i månaden - kanske man får ned kostnaden något tills räntan går upp - och man kan välja att inte amortera under en period. Man sprider då ut sina kostnader.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln