Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

De kammar hem 12 miljoner på nya skattereglerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-19

Sänkt förmögenhets- skatt storvinst för ekonomisk elit

H & M:s huvudägare Stefan Persson, Ericssons vd Carl-Henric Svanberg och kungen tar hem en storvinst om förmögenhetsskatten halveras.

För pensionären Ingegärd Ohlsson blir det en 500-lapp i månaden.

INGEGÄRD TJÄNAR " 500 KRONOR PÅ FÖRSLAGET Pensionären Ingegärd Ohlsson tjänar drygt 500 kronor i månaden om förmögenhetsskatten halveras. Men fastighetsskatten är 18 000 kronor. - Jag har jobbat i 48 år åt staten och ändå ska den klå mig på pengar, säger Ingegärd.

Kungen tjänar drygt 750 000 kronor per år om förslaget om att sänka förmögenhetsskatten förverkligas. Ericssons vd Carl-Henric Svanberg, med en förmögenhet på 409 miljoner, får skatten sänkt med 1,5 miljoner kronor.

Musikprofilerna Per Gessle och Benny Andersson, som även de tillhör Sveriges ekonomiska elit, tjänar 400 000 kronor om året på sänkningen.

Får 8 miljoner mer

Men gladast borde H & M:s ordförande Stefan Persson vara. Värdet på hans förmögenhet uppskattas till ofattbara 65 miljarder. Men specialregler gör att han redan i dag bara betalar drygt 16 miljoner i förmögenhetsskatt.

Om den statliga utredningens förslag genomförs sjunker hans skatt till hälften - Sveriges rikaste person får ytterligare 8 miljoner kronor om året att röra sig med.

Tre av de tretton mycket förmögna personer som Aftonbladet undersökt betalar över huvud taget ingen förmögenhetsskatt. Skatteplanering med köp av konst och herrgårdar samt aktier i O-listade bolag på börsen är några av de tänkbara förklaringarna.

Villaägaren Ingegärd Ohlsson, 78, gör däremot inga glädjeskutt.

Hennes hem i Enebyberg utanför Stockholm är taxerat till 1,7 miljoner kronor. För henne innebär halveringen av förmögenhetsskatten att hon får behålla drygt en 500-lapp extra i månaden. Men sen har hon en fastighetsskatt på nästan 18 000 kronor att betala.

- Jag har jobbat i 48 år åt staten och ändå ska den klå mig på pengar, säger Ingegärd, som varit kartriterska.

Övertog huset

Hon har ägnat hela den soliga vårdagen åt sin trädgård. Hemmet är hennes stora glädje, men också hennes stora oro.

- Jag har 7 000 kronor i pension efter skatt och en liten sparad slant - men vem vet vad som händer om värdet på huset går upp ännu mer, säger hon.

Huset har hon övertagit från sin far, som köpte tomten på 1930-talet. Han var busschaufför och fick hjälp av arbetsgivaren att låna det som krävdes.

Villaägarnas vd, Elisabeth Österman, påpekar att många villaägare inte får någon förbättring alls:

- Ensamstående drabbas extra mycket eftersom fribeloppet sänks till 900 000 kronor.

- Är du sambo eller gift, men står som ensam ägare till huset, blir det också en stor skillnad. Du går från att ha ett fribelopp på 2 miljoner tillsammans till att ensam ha 900 000, säger hon.

Förslaget sågat

Elisabeth Österman tror inte att förslaget överlever remissrundan.

- Ingen har räknat ut vad det här egentligen betyder och många som har uttalat sig har redan sågat det med fotknölarna, säger hon.

Anette Holmqvist, Helena Gunnarsson

Följ ämnen i artikeln